Ekonomi


Özlem ERMİŞ BEYHAN

Neredeyse sıfır noktasında yeni döneme başlayan Suriye’de yaklaşık 400 milyar dolarlık yeniden yapılanmanın ön çalışmaları başlarken, Türk iş dünyası da bu süreçte etkin olabilmenin yollarını arıyor. Son olarak Suriye’de yeni yönetim, 2019 yılında Rus bir şirket ile yapılan Tartus Limanı'nın yönetimi ve modernizasyonuna ilişkin yatırım anlaşmasını feshetti. Limanın tam kapasite çalışmasını sağlamak amacıyla yeniden yapılanma çalışmalarına başlandığı açıklandı. Liman müdürlüğü gümrük vergilerinde yüzde 60 oranında indirim yapıldığını açıkladı. 

2019 yılında imzalanan anlaşma, Suriye hükümeti ile Rus şirket Stroytransgaz arasında 49 yıllık bir yatırım sözleşmesini kapsıyordu. Dönemin Suriye Ulaştırma Bakanı Ali Hamuda’ya göre söz konusu anlaşma, Rus tarafının limanı yönetmesini ve limanın modernizasyonuna 500 milyon dolardan fazla yatırım yapmasını öngörüyordu. Şimdi bu anlaşma iptal oldu. Peki Tartus Limanı’nındaki bu gelişme Türkiye’den bölgeye ihracatta işleri bir nebze kolaylaştırır mı?

CİLVEGÖZÜ’NE GÖTÜRÜP BIRAKIYORUZ

Son bir ayda Suriye’den özellikle inşaat malzemeleri talebinde büyük bir artış yaşanıyor.  Ülkede 5,5 milyon konutun yaklaşık 2 milyonunun yıkıldığı veya hasar gördüğünü biliniyor. Suriye’de özellikle kamu kurumlarının binalarının acilen yeniden inşa edilmesi gerekiyor.  
Bu nedenle çalışmalar da başlamış durumda. Gerekli malzemeler için ilk aranan ülke Türkiye. Türk nakliye firmaları inşaat malzemelerini yüklenip Cilvegözü sınır kapısına kadar götürüyor. Ancak sonrasında geçiş yok; mallar alıcıya burada teslim edilip Suriye plakalı araçlarla ülke içine sokuluyor. 

Nakliye firmaları Suriye’den gelen talebe paralel olarak internet sitelerini güncellemiş durumda. Şirketler İstanbul’dan 1.250 dolardan başlayan fiyatlarla nakliye yaptıklarını belirtiyor. Tartus Limanı’nın ise bir süre sonra taşımacılıkta işleri rahatlatabileceği ancak şimdilik en önemli beklentinin bölgedeki güvenliğin sağlanması olduğu yorumu yapılıyor. 

VERGİ SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİNİ BEKLİYORUZ

İhracat tarafında gözler bir anda artırılan vergilerin düşürülmesi için yapılacak görüşmelerde. Patronlar Dünyası’na konuşan UTİKAD Başkan Yardımcısı Ayşem Ulusoy, Tartus Limanı’nında önemli bir yatırım gerektiğini belirtti.

UTİKAD Başkan Yardımcısı Ayşem Ulusoy

Ulusoy, “Liman kapasitesinin nasıl kullanılacağına dair henüz net bir bilgi yok ama şu an vergi sorununun çözülmesi öncelik, beklemedeyiz” dedi.

Suriye’de yeni yönetimin aldığı gümrük kararı ile ithalatta tarife yüzde 300’e yakın artarken sınır kapılarında TIR kuyrukları uzamıştı. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan son açıklamada, kararın Türkiye’ye özel olmadığı ve tüm sınır kapılarında eşit uygulandığı belirtildi ve “Kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasının hayata geçirilmesi ile ilgili olarak istekliliğimiz karşılıklı olarak paylaşılmıştır” denildi. Türk ve Suriyeli yetkililer birkaç gün içinde yüz yüze görüşme ile bu vergi sorununu masaya yatıracak.

patronlardunyasi.com