Ekonomi


Tüm sektörlerdeki gerilemeye karşın yazın aşırı sıcaklar ve musluk suyuna güvensizliğin etkisiyle bu yıl kayıtlı su pazarı 2 milyar dolara ulaşacak. Son 5 yılda çok hızlı büyüyen pazarın dışında kayıtdışının 3 milyar doları bulduğu belirtiliyor

PEŞ peşe seçimler ve kriz ortamında neredeyse tüm sektörlerde büyüme verileri gerilerken bir sektör var ki büyüme oranı ortalama yüzde 20'nin altına hiç düşmedi. Hatta 2003 yılından bu yana pazardaki büyümenin yüzde 33'ü bulduğu dönemler oldu. Türkiye'nin en hızlı büyüyen bu pazar, su sektörü... Aşırı sıcaklar ve musluktan akan suya Anadolu'da da güvenin azalması nedeniyle 2003'te 600 milyon dolar olan damacana ve pet şişe su pazarı 2006'da 1.2 milyar doları buldu. Bu yıl ise pazarın 2 milyar dolara yaklaşması bekleniyor. Bu 2003'ten sonraki 5 yıl içerisinde pazarın yüzde 233 büyümesi anlamına geliyor. Ancak bu büyüme, sektörde ruhsatlı faaliyet gösteren Doğal Kaynak Suyu ve Maden Suyu Üreticileri Derneği üyesi 226 şirkete ilişkin kayıtlı veri.

KİŞİ BAŞINA TÜKETİM ARTIYOR

KAYITDIŞILIK da dikkate alındığında sudan bu yıl şirketlerin kazanacağı paranın 5 milyar dolara yaklaşması bekleniyor. Su satışlarındaki dikkat çekici nokta ise daha önce musluktan su içilen Anadolu illerinde de su satışlarının yüzde 100'lere varan oranda artması. Sektör temsilcileri Ankara, İzmir ve Trakya'daki ambalajlı su tüketiminin artışında, barajlardaki su seviyelerinin azalması nedeniyle sularda görülen kirliliğin etkili olduğunu ifade ediyor. Türkiye kişi başına tüketimde de Avrupa'yı yakalamaya başladı. 2003'te 81 litre olan tüketim 2006'da 105 litreye fırladı. 2008'de ise 130 litreyi bulması bekleniyor. Fransa'da bu rakam 142, İspanya'da ise 143 litre.

Yüzde 70'i boşa akınca kayıtdışılık yükseliyor

TÜRKİYE doğal kaynak suları zenginliği açısından dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Ancak Türkiye'deki doğal kaynak sularının henüz yüzde 30'una şişeleme tesisi kurulabilmiş durumda. Geri kalanı ise boşa akıyor. Bu ortam da sektörde kayıtdışılığa zemin hazırlayan önemli faktörlerden biri. SUDER'den daha önce yapılan açıklamalarda plansız yapılaşma, çarpık kentleşme, sanayide plansız büyüme ve çevre kirliliği sonucu Türkiye'de yeraltı su rezervlerinin hızla tüketildiği ve kirlenmelerine yol açıldığı kaydedilmişti. Sektör uzun zamandır kaynak sularının ulusal envanteri ve üretim gücünün yeniden tespiti için Ulusal Su Konseyi kurulmasını talep ediyor.

Hologram uygulaması tartışma yaratmıştı

DAHA önce kayıtlı şirketlerin elindeki su damacanalarının korsan şirketler tarafından kullanılmasını engellemek için başlatılan hologram uygulaması tartışma çıkarmıştı. Hologram damacananın göbeği yerine ağzına takıldığında, her dolumda değişmesi gerekeceği için buna itiraz eden kaynak suyu üreticileri buna itiraz etmişti.

Hologram takan makine sadece su firmalarının dolum tesislerinde bulunuyor. Damacana başka yerde doldurulduğunda hologram takılamayacağı için dolumun ruhsatlı tesiste yapılması gerekiyor. Bu da bir denetim mekanizması oluşturuyor. Ancak piyasada hologramsız ürünlere de sıkça rastlanabiliyor.

Star