Gündem


Feramuz ERDİN

Suçluların serbestçe ortalıkta dolaşıp, tekrar tekrar suç işlemesine neden olan ve bizim de üzerinde ısrarla durduğumuz ceza ve infaz sistemindeki yetersizliklere nihayet nester atılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sahiplendiği konuda Adalet Bakanlığı ve TBMM de harekete geçti.

ERDOĞAN HALKTAKİ RAHATSIZLIĞI FARK ETTİ

Polis Memuru Şeyda Yılmaz’ın Ümraniye’de 26 suçtan poliste kaydı bulunan bir kişi tarafından şehit edilmesinden sonra, suçlulara cüret veren “cezasızlık” algısının ceza ve infaz sistemindeki boşluklardan kaynaklandığını defalarca yazmıştık. Sadece polisler değil, başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere bir çok vatandaş sokakta yaşanan şiddetin hedefi ve mağduru haline gelmişti. Halktaki rahatsızlığın boyutlarını gören Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı çeşitli konuşmalarda bu alanda bir yeniliğe ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak bir anlamda işaret fişeğini de ateşlemiş oldu.

Ancak, cezasızlık algısına karşı Adalet sistemindeki iyileştirmeler tek başına yetersiz kalacaktır. Kolluk sisteminin de eş zamanlı olarak iyileştirilmesi gerekmektedir.

ASAYİŞİN BOZULMASI ASİMETRİK SAVAŞIN SONUCU

Kamu güvenliği alanında Türkiye Cumhuriyeti’nin genel tehdit algısında terör ilk sırada yer almaktadır. Doğal olarak kolluk güçlerinin ve adaletin dikkati de bu alana yoğunlaşmaktadır. Terörle mücadelede istihbarat, genel kolluk ve adalet birimlerince ortaya konan başarı tereddüte meydan vermeyecek şekilde, ortadadır. Türkiye, coğrafi konumu ve küresel ilişki denklemleri nedeniyle her zaman terörün hedefi olmaya devam edecektir.

Ancak küresel asimetrik savaşın silahlı terör dışındaki unsurları olan uyuşturucu, siber suçlar, organize suçlar ve planlı şiddet olayları da günümüz dünyasında göz ardı edilmemelidir. Bir anda şok yaratan büyük terör eylemleri yanında, toplumu yavaş yavaş sindiren asimetrik savaş unsurları da milli tehdit algılamasında gerekli öneme sahip olmalıdır. İşte tam da bu yüzden kolluğun terör dışındaki suçlarda da kapasite ve yetkinliğinin artırılması gereklidi

GENEL KOLLUK REFORMU GEREKİYOR

Ceza ve infaz sisteminde yapılacak olan iyileştirmeler yanında, genel kolluğun önleyici ve adli kolluk görevleri yeniden tarif edilmelidir. Siber kolluk ayrı bir yapılanma olarak düşünülmelidir. Yapılması gerekenler sırasıyla şunlardır:

1. Kamu Güvenliği Bakanlığı kurularak, İçişleri Bakanlığı’nın iş yükü azaltılmalıdır.
2. Aynı görev tanımına ve çok benzer idari yapılanmalara sahip olan Emniyet, Jandarma ve Sahil
Güvenlik Komutanlıkları birleştirilerek, genel kolluk yapılanması daha etkin ve verimli hale
getirilmelidir.
3. İnternette hızla artan suçlar için daha geniş yapılanma ve imkanlar sağlanmalıdır.
4. Önleyici ve adli kolluk tanımları netleştirilmeli, personelin uzmanlaşması sağlanmalıdır.
Organize suçla mücadele en öncelikli amaç olmalıdır. İstihbarat, özel harekat ve terörle
mücadele birimleri genel kolluktan ayrılmalıdır.
5. Çalışan sayıları neredyese yarım milyona yaklaşan özel güvenlik teşkilatlarına önleyici özel
kolluk görevi verilmeli ve genel asayiş düzeni içinde daha verimli hale getirilmelidir. 

patronlardunyasi.com