Patronlar


Sermaye piyasası suçlarına getirilen hapis ve para cezaları artırılıyor. SPK uzmanları sulh ceza hakiminden talepte bulunmak şartıyla, gerçek ve tüzel kişilerin ikametgahları, merkezleri ve diğer yerlerde arama yapabilecek.

Sermaye Piyasası Kanunu (SPK) değişikliği için hazırlanan yasa taslağında cezaların süresi ve miktarı artırılıyor. Sermaye Piyasası Kurulu'nun altı yıldır yürürlükte olan yasa ile ilgili olarak Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinden hazırladığı değişiklik taslağına göre telefon dinleyebilecek ve şirket merkezlerinde arama yapabilecek.

Taslağa göre, hapis cezası 7 yıla, birkaç suçun birleşmesi halinde ise asgari had 8 yıla kadar çıkacak. Para cezaları ise 50 ile 125 bin YTL arasında değişecek. İçeriden öğrenenlerin ticareti, piyasa manipülasyonu, gerçeğe aykırı bilgi yayma, izinsiz sermaye faaliyetleri gibi suçlardan herhangi birisinden şüphelenilmesi halinde telefon ya da diğer haberleşmeler dinlenebilecek, kayıt edilebilecek. İspat değeri taşıyabilecek imza veya belgelerin Adli Tıp Kurumu'nda incelenmesi istenebilecek.

Taslakta SPK uzman ve yardımcılarının istedikleri bilgilere "elektronik ortamda tutulan kayıtlar" da dahil edildi. Ayrıca cumhuriyet savcılarının da SPK görevlilerinin katılımıyla ifade alabilmesinin yolu açıldı. SPK uzmanları sulh ceza hakiminden talepte bulunmak şartıyla, gerçek ve tüzel kişilerin ikametgahları, merkezleri ve diğer yerlerde arama yapabilecek. Belgeler üzerindeki incelemeler en geç 3 ay içinde bitirilecek ancak gerekli görülürse süre 3 ayı geçmemek üzere bir kez daha uzatılabilecek.

Denetimde usulsüzlük de ceza kapsamında
SPK kayıtların teslim edilmemesi halinde suç işlendiğine ilişkin şüphe duyarsa, şüphelerin oluştuğu kişilere ait telefon ve diğer haberleşme araçlarına ilişkin kayıtların teminini ilgili mahkemeden isteyebilecek. Ancak suçların işlendiğine ilişkin "kuvvetli" şüphelerin varlığı ve başka yollardan delil elde edilmesi imkanının bulunmaması halinde hakim kararıyla telefon ya da diğer haberleşme araçlarını dinleyebilecek. Ancak gecikmesinde sakınca görülürse Cumhuriyet Savcıları'ndan da bu yetki istenebilcek.
Piyasa manipülasyonu, gerçeğe aykırı bilgi yayma, kayıt yükümlülüğüne aykırılık ve izinsiz sermaye piyasası faaliyetleri, güveni kötüye kullanma, örtülü kazanç aktarımı, geri alım taahhüdü ve karşılıksız satımı yeniden düzenlendi. Bu suçlar yeni düzenlemeye göre 2 yıldan 7 yıla kadar ağır ceza ve 50 bin YTL ile 125 bin YTL arasında para cezası ile cezalandırılacak. Bildirim yükümlülüğünü de düzenleyen SPK, çalışanların içerden öğrenilenlerin ticareti, piyasa manipülasyonu, gerçeğe aykırı bilgi yayma suçlarından şüphelenmesi halinde gecikmeksizin Kuruma bilgi vermekle sorumlu tuttu. Bilgi belge vermeme, denetim, derecelendirme ve değerleme raporlarında usülsüzlük 1 yıldan 5 yıla kadar ağır hapis cezası, sır saklama yükümlülüğüne uymayanlara 25 bin ile 75 bin YTL para cezası öngörüldü. İdari para cezaları da 10 bin YTL ile 50 bin YTL arasında değişecek.

Parayı ödeyen cezadan kurtulabilecek
Düzenlemede ekonomik suça ekonomik ceza getirilmesi ilkesi çerçevesinde uzlaşma müessesesi getiriliyor. Suç işleyenler, eğer tespit edilen menfaati, 3 kat fazlasıyla 1 ay içinde Yatırımcıları Koruma Fonu hesabına yatırırlarsa suç duyurusunda bulunulmayacak. Bir aylık süre SPK kararının haftalık bülteninde ilan edilmesinden itibaren başlayacak. İlgililerin başvurusu halinde para yasal faiz yürütülmek şartıyla en fazla 6 taksitte de ödenebilecek. Taksitlerde gecikme olması halinde suç duyurusunda bulunulacak. Eğer suç tekralanırsa da ödenmesi gereken tutar bir kat fazlasıyla hesaplanacak. Eğer anonim ortaklıklarda sermayenin azalmasına veya kaybına yol açılırsa da uğranılan kaybın yarısı anonim ortaklığa iade edilecek. Bu durumda da suç duyurusunda bulunulmayacak.

Yalan haberde menfaat olup olmadığına bakılacak
Sermaye piyasası araçlarını etkileyebilecek yalan, yanlış, yanıltıcı, mesnetsiz bilgi veren, haber yayan; yorum yapan ya da açıklamakla yükümlü o