Ekonomi


SPK Başkan Vekili Turan Erol"un “binlerce mağdur yaratan Yimpaş ve benzeri izinsiz halka arz yapan şirketlerle ilgili sorunu çözmek için” atılacağını söylediği ilk adım için düğmeye basıldı. Sözkonusu şirketlerin hisse senetlerinin kayda alınmasına dönük önlemler SPK tarafından yayınlandı.

Geçtiğimiz pazartesi günü kurulun karar alabilmesini sağlayan üyenin yemin ederek görevine başlamasıyla, 5 kişilik karar yeter sayısına ulaşan Sermaye Piyasası Kurulu, 6 Aralık Çarşamba günkü toplantısında çok önemli bir ilke kararı aldı. Kararla SPK"ya kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeksizin halka arz fiilini gerçekleştiren Yimpaş gibi anonim ortaklıklarla ilgili hisse senetlerinin kayda alınması için bir dizi kural belirledi.

Kurul kararında getirilen düzenlemeler şöyle:

* Yimpaş gibi izinsiz halka arz yapan şirketler, sermayeleri, ödenmiş sermayeleri, emisyon primleri gibi bilanço kalemlerini yani “ceplerinde ne kadar paraları olduğunu”, SPK"nın onayladığı bir bağımsız denetim kuruluşuna denetlettirecek. Bu işlemin ardından bağımsız bir denetim raporu alacaklar.

CEBİNDEKİ PARAYA TAKİP
* Bu şirketler son durum itibariyle ortaklar listesini, sermayenin ortaklar arasındaki dağılımını, ortakların kimlik ve adreslerini şirket yönetim kurulu kararına bağlayarak SPK"ya bildirecekler.

 

* Son 3 yıllık finansal tablolarını hazırlayacak ve bağımsız denetim kuruluşuna inceletecek. Bu inceleme görüş bildiren bir bağımsız denetim raporuyla sonuçlanacak. Bu raporla, şirketin kayda alınmasından sonra yapılacak ilk şirket genel kurulunda ortakların bilgilendirilmesi sağlanacak.

GİZLİ KAPAKLI İŞ YOK
* Şirketlerin bu bilgileri SPK tarafından hem ulusal hem de yerel basında duyurularla yayınlanacak. Bu duyurularda, özellikle mağdurların “Bilgi alamıyoruz, alsak da doğru alamıyoruz” şeklindeki sıkıntılarının çözülmesi hedefleniyor. Bu yolla vatandaşlara, tek tek şirketlerle ilgili tüm bilgiler duyurulmuş olacak. Bunun için içeriği SPK tarafından belirlenecek bir bilgi formu hazırlanacak. Duyurulmasının bedeli ise şirketlerden alınacak. Bu yöntemle, mağdurlara mevcut durumun anlatılması, elinde bu şirketlere ait senetleri bulunduran vatandaşların objektif ve doğru bilgilendirilmesi hedefleniyor.

* SPK, merkez adreslerinde bulunmayan şirketler hakkında Ticaret Kanunu"na göre işlem yapılmak üzere Sanayi ve Ticaret Bakanlığı"na bildirimde bulunacak. Bu yolla, SPK tabela şirketi ile gerçekte faaliyet gösteren şirketlerin birbirlerinden ayrılmasını, tabela şirketlerinin temizlenmesini hedefliyor.

Erol, VATAN"a "Yeni dönemde ilk el atacağımız iş yeşil sermaye" demişti
Soruna çözüm bulmak amacıyla bir süre önce Başbakanlığa gönderilen yasa tasarısında da benzer işlemleri yürütmek için 3 kişilik bir kayyum heyeti oluşturulması öngörülüyordu. Bu heyet şirketleri kayda almak için sermaye ve ortaklık yapısını belirlemekle yükümlü olacaktı. Kurul kararıyla, “Kayyum Heyeti” yerine bu işlemleri SPK üstlenmiş oluyor.

Kurulun sözkonusu kararı almak için toplanacağını VATAN duyurmuştu. Hafta başında VATAN"a açıklama yapan SPK Başkan Vekili Erol, “yüzbinlerce mağdur yaratan ve bir türlü çözülemeyen Yimpaş ve benzeri izinsiz halka arz yapan şirketlerle ilgili sorumluluğun SPK"da olduğunu” belirterek, bu sorunu çözmek için bu hafta adım atılacağını söylemişti.

Vatan