Patronlar


IMF ile görüşmelerin en kritik noktasını oluşturması beklenen sosyal güvenlik sistemi alarm veriyor. Çalışma Bakanı Başesgioğlu 6.4 milyar YTL'lik sağlık ödeneğinin yetmeyeceğini ve harcamaların 10 milyar YTL'yi aşacağını söyledi.

Ekonomi yönetimi önümüzdeki hafta başında IMF ile başlayacak kritik görüşmelere hazırlanırken sosyal güvenlik sistemi alarm veriyor. Yeni stand-by düzenlemesi kapsamındaki birinci gözden geçirme çalışması, sosyal güvenlik reformuna takılırken Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'ndan çarpıcı uyarılar geldi. Başesgioğlu yaptığı açıklamada, sağlık ödeneklerinin yetmeyeceğini belirtti ve şunları söyledi: "Maliyet artışı kaçınılmaz. Kendi hastanemizde muayene ve tedavinin özgün şartları vardı. Oysa SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri sonrasında hizmet satın almaya başladık. İlaçlar da serbest eczanelerden alınmaya başlanınca araya depocu ve eczacı karı girdi. Vatandaşın ilaca erişimi kolaylaştı ama ek maliyet doğdu. İlaçta yüzde 14.5 iskonto almasaydık, fatura daha da kabarık olacaktı. Şu andaki tablo 4.2 katrilyon lira ek yük oluşacağını gösteriyor. 6.4 katrilyon lira sağlık ödeneğinin 10 katrilyon lirayı bulacağı görülüyor. Bu artışın yarısı ilaç yarısı da tedavi giderlerinden kaynaklanıyor."

200 HASTANE VAR
Başesgioğlu, sağlık harcamalarının kontrol altına alınmasında hak sahipliği tespiti ile hastaya doğru tetkikin uygulanmasının önemli olduğuna dikkati çekti ve "Halen 200 civarında devlet hastanesinde sadece o kişinin sağlık hizmetlerinden yararlanıp yararlanamayacağına ilişkin 'hak sahipliği' provizyonu alınıyor. Asıl önemlisi 'tıbbi provizyona' geçilmesi. Böylece tetkiklerde, ilaç alımında usulsüzlük olup olmadığı kolaylıkla belirlenecek. Hastalıkla tedavi arasında doğrudan bağ kurulması aynı zamanda caydırıcı etki yapacak" dedi.

5 YILDA % 6 BÜYÜME
Başesgioğlu, halen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bekleyen sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanmasına ilişkin düzenlenmenin yanısıra Meclis açıldığında genel sağlık sigortası ve primsiz ödemelerle ilgili tasarının da gündeme geleceğini söyledi. Ülkedeki öncelikli sorunlar arasında işsizliğin ilk sıralarda geldiğini kaydeden Bakan Başesgioğlu, "Ekonomik büyümenin, işsizliği önlemenin ön şartı olduğu açık bir gerçek. Bugün yüzde 10'lar seviyesinde seyreden işsizliğin yüzde 6'lara çekilmesi için Türkiye ekonomisinin 2010 yılına kadar ortalama yüzde 6 kesintisiz büyümesi gerekiyor" dedi.

Sabah