Edanur AKTÜRK AYKOL
Son dönemin en moda eğlence biçimi Coffee Club, Los Angeles'da başlayarak tüm dünyaya yayıldı. Bu mekanlarda, gece dışarı çıkmaya vakti olmayanlar ya da sigara dumanı solumak istemeyenler, sabahın erken saatinde müzikle eğleniyor.
Türkiye’ye de ilk olarak İstanbul Bebek’te başlayan bu eğlence anlayışı 'gokcegosterisli' isimli sosyal medya kullanıcısının deneyimini paylaşmasıyla sosyal medyada kısa sürede gündem oldu.
#video_8987575#
"Pasif içicilikten ciğerimiz solmadan kopacağız" dediği o eğlence kimilerinin çok hoşuna giderken kimileri o kadar erken saatte olmasına anlam veremedi.
MEKANLAR ARTIK TIKLIM TIKLIM
Türkiye’nin kış saati uygulamasına bu sene de katılmaması nedeniyle karanlık havada başlanan etkinlikte talep arttı. Mekânın içine sığamayan vatandaşlar artık dışarı taşmaya başladı.
PD olarak insanların bu eğlence anlayışını tercih etmesinin nedenini merak edip psikologlara danıştık.
FLÖRT ATRAKSİYONLARI
Uzman Psikolog Fatih Bora Ekim, bu eğlence anlayışına yönelik, “Kadınlar gündüz kombinlerini, danslarını, kendilerini gösterip onay almaya gidiyorlar; erkekler de kız bulmaya gidiyorlar. 30 yaş üstü bekarlar için flört atraksiyonları” yorumunda bulunurken, görüş aldığımız diğer psikologlar buna katılmadığını dile getirdi.
TERCİH SEBEBİ RUTİNİ KIRMA İSTEĞİ OLABİLİR
Uzman Psikolog Tuğana Akyürek konu ile ilgili insanların artık olmayanı denemenin peşinde olduğunu ve her şeyi erken tükettiğini hatırlattı. “Erken tüketim ile heyecanlar çabuk bitiyor” diyen Psikolog Tuğana Akyürek, “Rutinlerimiz çok fazla. Sabah ve öğlen genellikle işte oluyoruz. Eğlence zamanı akşamdır. İnsanlar bu gibi farklı zaman dilimdeki farklı eğlencelerle bu rutini kırabiliyor” diye yorum yaptı.
İNSANLARA ‘KONTROL EDEBİLİYORUM’ DUYGUSU SAĞLAR: TRENDLERİ KAÇIRMA KORKUSU
Konfor alanından çıkmanın insanlara iyi hissettirdiğini de söyleyen Psikolog Akyürek, “Sabahın erken saati, Bebek gibi özel lokasyondaki bu trendi insanlar kaçırmak istemezler. İnsanların ayrıca trendleri kaçırma korkusu da vardır. Bu duruma da ‘fomo’ denir. İnsanlar artık günlerini kontrol etmekte zorlandığı için, böyle bir eğlence anlayışına yöneliyor olabilir. Güne pozitif başladıkları günün devamının da pozitif geçeceği düşüncesi insanlara ‘kontrol edebiliyorum’ duygusu sağlar” dedi.
“GÜNE BÖYLE BİR ETKİNLİKLE BAŞLAYAN ÇALIŞANLAR MESAİ SAATİ BAŞLAYINCA ODAKLANAMAYABİLİRLER”
Zamanında hobi olarak DJ’lik de yapan Psikolog Ceyla Göker ise, “Club müzikleri daha çok alkolle dinlenmesi gereken müziklerdir. İnsanları clublarda uzun süre tutan etken alkoldür. Böyle bir etkinliğe kaç insan gidebilir? Bebekle giden aileler de bebekleri yüksek ses ve kalabalıktan rahatsız olduğu için bir süre sonra gitmekten vazgeçecektir. Çabuk tüketilebilecek bir etkinlik. Çalışanların çoğunlukta olduğu bir ülkede uzun soluklu olacağını düşünmüyorum. Bu ve bu tarz eğlence anlayışı daha kötü bir şeye de sebebiyet verebilir. Sabah müzikli eğlence ile güne başlayan çalışanlar daha sonra başladıkları mesaide odaklanamayabilirler. İşte verimli olamadıkları gibi verim de alamazlar” diye konuştu.
patronlardunyasi.com