Mücevher sektöründe D Diamond ve Blue Diamond markalarıyla her segmentte her cebe hitap etmeyi hedeflediklerini belirten Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, stratejilerini “Zor yılda tanıtım bütçesini artırdık” sözleriyle özetledi.
2024’te pazarlama bütçesini yüzde 50 artırdıklarını hatırlatan Güzeliş, “Bu yıl buna yüzde 20 daha ekleyeceğiz. Zor sene bitecek. Kendimizi korumamız lazım. Ben buna çalışan motivasyonu açısından da bakıyorum. Motivasyonun düşmemesi için bu tanıtımların sürekli dönmesi önemli. Zarar ediyor olsanız da moral düşmüyor. Bunun ödülünü zor dönem bitince alıyorsunuz” dedi.
‘DAHA KÜÇÜK TEKTAŞ’
Güzeliş, evlilik tekliflerinin yüzde 20’sinin tektaş ile gerçekleştiğini ifade etti. Güzeliş, “Pazarlama yatırımlarını artırmamızın bir nedeni de bu. Çünkü yine insanlar birbirine evlilik teklif ediyor ve bunu tektaş ile yapıyorlar. Ama 20 bin TL’lik yüzük alıyorsa artık 15 bin TL’lik alıyor. Pırlanta bir yatırım aracı değil, mirastır. Bu artık yerleşti ama daha küçük taş alacak. Bu yüzden biz daha küçük taşlarla daha iyi tasarımlar ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Altını, pırlantayı azaltıyoruz, gösterişi artırıyoruz” dedi.
2 BİN KİŞİLİK ÜRETİM TESİSİ OLACAK
Güzeliş, “Burada ayda 36 bin karatlık taş elden geçiyor. 300 bin adet taş demektir bu. Tasarım ekibimizde 20 kişi çalışıyor. Bu binaya geçerek büyük bir verimlilik elde ettik, tasarruf ettik” dedi.
Hürriyet'ten Yasemin Salih'in haberine göre, Marmara Üniversitesi Kuyumculuk Bölümü’nde konuşmacı olarak bir derse katıldığı bilgisini veren Güzeliş, öğrencilere iş çağrısı yaptığını anlattı. Güzeliş, “2025’te isteyenler bizde çalışmaya başlayabilirler dedim. Bu tesiste 2 bin kişilik üretim yapılacak. Ben bunu hemen yarın istiyorum. Keşke gelseler” diye konuştu.
Halen 150 mağazanın 50’sinin yurtdışında oduğunu söyleyen Güzeliş, şöyle konuştu:
Çin, Avrupa Birliği ve Amerika pazarları durgun. Bizim de ihracatımızda düşüş var. Üretimi büyütüyoruz. Eskiden markasız ihracatımız yüzde 80’di. Şimdi bunun tam tersi orandayız. Bu yıl Panama, Hindistan ve Liberya’da mağazalar açacağız.”
‘ELMAS MIHLAMA USTALARI YETİŞİYOR’
ZEN’İN yeni tesisinde 710 çalışan var. Türkiye’de ilk Pırlanta Akademisi’ni kuran şirket olduklarını belirten Emil Güzeliş sektördeki usta eksikliğine dikkat çekti. “İlk akademide 5 bin kuyumcu eğittik. Sektörde nitelikli eleman, zanaatkâr azdı” diyen Güzeliş, Mıhlamacı yoktu örneğin. Bankok’ta üretim merkezi kurduk. Üretim yaptık. Oradaki ustaları Türkiye’ye getirdik. Oradan gelen ustalar Türkiye’de gençleri yetiştirdi. Şimdi mıhlama bölümünde 2 bin kişi var” diye konuştu.
patronlardunyasi.com