Ekonomi


Doğan Grubu halen sadece Otel-Motel alanı izni verilen araziye rezidans, iş merkezi yapmak istiyor.

Şişli Belediyesi'nin kabul ettiği yeni planla bir anda Doğan Grubu'nun araziyi satın alma maliyeti metrekare başına bin 70 dolara düşmüş oldu. Değişen planla ihaleye çıkılsaydı, o günkü metrekare satış fiyatı üzerinden arazinin değeri tam 1 milyar 390 milyon dolara olacaktı.

255 milyon dolara satın alınan arazi Şişli Belediye'nin bir kararı ile bir anda Doğan Grubu'na 1 milyar 135 milyon dolarlık sadece arazi satışından rant sağlamış oldu. Eğer Şişli Belediyesi'nin onay verdiği plan tadilatı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından kabul edilirse Doğan Grubu, halen sadece Otel-Motel alanı olan araziye, rezidans, iş merkezi ve otel yapabilecek. Böylece Zorlu Karayolları arazisinin metrekaresine 8.000 dolar, Sama Dubai ise İETT arazisinin metrekaresine 18 bin dolar verirken, Aydın Doğan İstanbul'un en değerli arazilerinden birini 1.070 dolara almış olacak.
Oysa bölgedeki reziadanslara bakıldığında fiyatın yaklaşık 6 kat yukarıda olduğu görülüyor. Örneğin Tekfen tarafından yapılan Taksim Rezidans'ta 1000 metrekarelik bir lüks dairenin 6 milyon dolardan satıldığı düşünüldüğünde burada metrekare fiyatının 6 bin dolar civarında olduğu görülüyor.
Üstelik bu iki yıl öncenin rakamı. Emlak uzmanları bugün o noktada bir rezidansın metrekare fiyatının 10 bin dolar civarında olduğunu dile getiriyorlar. Bu rakam dikkate alındığında bu arazinin sadece 100 bin metrekarelik bölümüne rezidans yapılırsa Doğan'ın cebine 1 milyar dolar girecek. 100 bin metrekanin bin 70 dolar üzerinden satın alma maliyeti sadece 170 milyon dolar olduğundan Aydın Doğan'ın cebine sadece rezidanstan 893 milyon dolar kalacak.

Emlak uzmanlar bunun dışında bölgedeki iş merkezi ve alışveriş merkezleri baz alındığında bu iki kompleksten otel hariç 2 milyar dolara yakın gelir elde edilebileceğini belirtiyorlar. Bundan kalan 150 bin metrenin satın alma maliyeti düştüğünde, Aydın Doğan'ın kârı tam 1 milyar 830 milyon dolara geliyor. Buna 893 milyon dolarlık rezidans kârı da eklendiğinde, 2 milyar 700 milyon doların üzerinde bir rakam ortaya çıkıyor.

Doğan'ın buraya yapacağı bina yatırım tutarının 400 milyon doları bulacağından hareket edildiğinde Doğan'ın kasasına en az 2.5-3 milyar dolar gibi bir rakam girecek görünüyor.

Emekli Sandığı'nın açığı Doğan'ın cebine girecek

10 Milyon sigortalısı olan Emekli Sandığı mülkiyetindeki arazilerin satışını gerçekleştirerek, aktif pasif dengesindeki bozukluğu da gidermeye çalışıyor. Sosyal Güvenlik açıklarının dağ gibi büyüdüğü bir dönemde sandıklar tek kuruşluk gelire dahi ihtiyaç duyuyor. Çünkü Hazine Müsteşarlığı her yıl açıkları kapatmak için Emekli Sandığı'na bütçe transferi ile ortalama 3-4 milyar dolar aktarıyor. İşte tam bu noktada da Emekli Sandığı'nın arazileri ihale edilirken en iyi değerden satılacak koşulların oluşturulması gerekiyor. Nitekim ihale yapılmadan önce arazideki emsal 0.7 kattan 2.7 kata çıkarılsaydı, söz konusu 3 milyar dolarlık gelir potansiyeli Doğan Grubu yerine Emekli Sandığı'nın olacaktı. Yahi ihaleye plan tadilatı yapılarak çıkılsaydı hem İstanbul'un hem de Türkiye'nin en değerli arazilerinden biri olan Emekli Sandığı'nın Hilton arazisi çok daha yüksek bedele satılırdı. 

Sabah