Feramuz ERDİN
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim ilan etti. Yoon, "Sıkıyönetim Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçlıyor" ifadesini kullandı. Ordunun, parlamento ve siyasi partilerin faaliyetlerini yasakladığı bildirildi.
ÇATIŞMALAR YAŞANMASI MÜMKÜN
Ülkedeki ana muhalefetin sıkıyönetim ilanının ardından milletvekillerini Ulusal Meclis'e çağırmasının ardından Meclis önünde güvenlik kuvvetlerine karşı direnişin yaşandığı bildiriliyor. Bu durumda çatışmaların tüm ülke geneline yayılması ve özellikle yabancılar için tehlikeli hale gelmesi mümkündür.
GÜNEY KORE’DE YATIRIMI OLANLARIN DURUMU
Türkiye'nin Güney Kore’de yatırımı bulunan Türk iş insanlarının ve buradaki Türk personelin güvenliğini sağlamak üzere harekete geçmesi ve tahliye de dahil tüm olası durumları kapsayan bir planlama yapması gereklidir. Bunun yanında işyerlerinin ve stoklarda bulunan ticari ürünlerin kısa ve orta vadeli güvenliği için de tedbirler planlanmalıdır.
NE YAPMALI?
Vatandaşlarımızın elzem olmadığı sürece Güney Kore’ye seyahat etmekten kaçınmaları; Güney Kore’de bulunan iş insanlarımızın ise tedbirli olmaları, zorunlu olmadıkça muhtemel çatışma ve gerginlik bölgelerine gitmemeleri ve bu ülkede kalmaları elzem olmayanların mümkünse ticari
uçuşlar halen devam ederken Güney Kore’den ayrılmaları gerekmektedir. Gelişmelerin Dışişleri Bakanlığı ve Seul Büyükelçiliği resmi web sitelerinden ve sosyal medya hesaplarından takip edilmesi yararlı olacaktır.
Acil durumlar için Seul Büyükelçiliğimize aşağıdaki telefondan ulaşılabilmektedir:
+82 2 3780 1600
Büyükelçiliğin adresi ise 40, Dongho-ro 20 Na-gil, Jung-gu (Jangchoong-dong 63-2), 04606, Seul’dur.
patronlardunyasi.com