Gündem


Rosatom Başkanı Aleksey Likhachev, Siemens Energy’yi bu gecikmelerden sorumlu tutarak ek maliyetlerin ve montaj süreçlerindeki gecikmelerin tazmini için yasal yollara başvuracaklarını açıklamıştı. Ancak Aman devlet yayın kuruluşu DW'nin Rusça bölümüne bilgi veren Siemens Energy, Federal Almanya Cumhuriyeti yetkililerinden gerekli ihracat izinlerini yeni aldığını ve müşterileriyle yeniden müzakerelere başladığını duyurdu.

"UZUN BİR SÜRE İZİN BEKLEDİK"

Turkrus.com'da yer alan habere göre Siemens Energy Sözcüsü Tim Proll-Gerwe, Akkuyu projesi için gerekli olan elektrik iletim ekipmanlarının üretimi ve ihracatı için Almanya’nın ihracat kontrol kurumundan uzun süre izin beklediklerini belirtti. Ancak geçtiğimiz günlerde tüm izinlerin tamamlandığını ve anlaşmaya bağlı yükümlülüklerini yerine getirmek için hazır olduklarını ifade etti. Buna karşın, Rosatom’un daha önce Çinli bir tedarikçiden alternatif ekipman temin ettiği ve bu ekipmanların Akkuyu’ya teslim edilmeye başladığı bilgisi dikkat çekiyor.

ALMANYA'DAN BEKLENEN EKİPMANLARIN YERİNE ÇİN'DEN ÜRÜN TEDARİK EDİLMİŞTİ

DW analistlerine göre Almanya’dan beklenen ekipmanların yerine Çin’den tedarik edilen ürünlerin devreye alınması, Rusya’nın özellikle nükleer enerji projelerinde dahi Çin teknolojilerine olan bağımlılığının arttığını gösteriyor. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Rosatom’un Çin’den alternatif ekipman sipariş ettiğini açıklamış, Ekim 2024’te Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak bu ekipmanların bir kısmının Akkuyu’ya teslim edildiğini doğrulamıştı. DW "Siemens Energy’nin ihracat izinlerindeki gecikmenin ise bürokratik nedenlerden mi yoksa Rosatom’un Alman ekipmanlarından vazgeçmesini sağlamak için bilinçli bir strateji mi olduğu tartışma konusu" yorumu yaptı.

ROSATOM'UN SIEMENS'LE ÇALIŞMAYA DÖNMESİ BEKLENMİYOR

Siemens Energy, Rosatom ile olan geçmiş anlaşmalarını yalnızca yasal zorunluluklar ve uluslararası yaptırımlara uyum çerçevesinde sürdürdüğünü vurguladı. Ancak Almanya’nın ihracat kontrollerinin ardından, Akkuyu için alternatif ekipmanlar Çin tarafından tedarik edildiği için Rosatom’un Alman şirketle çalışmaya geri dönmesi beklenmiyor. Siemens Energy’nin, Alman hükümetinin 2023’te kendisine sağladığı 7,5 milyar euroluk kredi garantileri sayesinde olası bir tazminat durumunda finansal desteği güvence altına alabileceği belirtiliyor. Bu gelişme, Rosatom’un olası tazminat taleplerini artırsa da Siemens Energy’nin uluslararası prestijini korumayı amaçladığını gösteriyor.

patronlardunyasi.com