Patronlar


Rüşdü Saracoğlu, Bankalar Yasası’nda banka çalışan munzam sandıkları konusundaki maddenin iptal edilmesinin, bu haklar için kaynak ayrılmaması nedeniyle ek maliyet getireceğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın iyi niyetle korumaya çalıştığı müktesep hakların hak sahipleri çok daha büyük bir mağduriyete uğrayacaklar" dedi.

Koç Holding Finansman Grubu ve Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Rüşdü Saracoğlu, Bankalar Yasası’nda banka çalışan munzam sandıkları konusundaki maddenin iptal edilmesinin, bu haklar için kaynak ayrılmaması nedeniyle ek maliyet getireceğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın iyi niyetle korumaya çalıştığı müktesep hakların hak sahipleri çok daha büyük bir mağduriyete uğrayacaklar" dedi. Saracoğlu, Yapı Kredi Bankası ile Koçbank’ın entegrasyonuna ilişkin süreci Koç Topluluğunun aylık yayın organı Bizden Haberler dergisine değerlendirdi. Saracoğlu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Anayasa Mahkemesi’ne başvurusu üzerine Bankalar Yasası’nın, banka çalışan munzam sandıkları konusundaki maddesinin iptal edilmesinin Yapı Kredi Bankası’nın entegrasyonunda bir engel yaratmayacağını belirtirken, bu konunun Türk bankacılık sektöründe çok ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

EK YÜK GELİR: Saracoğlu, Cumhurbaşkanı Sezer’in müktesep hakların korunmasına çalıştığını, ancak müktesep hakkı veren bankaların, bunu yerine getirmek için hazırlıklı olup olmadıklarının belli olmadığını belirterek, "Çünkü bu haklar için karşılık ayrılmamış. Şeffaf bir bilançolamada da, bu yasa yarın iptal edildiği takdirde, bize getireceği ilave maliyet oldukça fazla. Sandığı olan bütün bankalara da aynı yük gelecektir. Ancak bu kez de, Sayın Cumhurbaşkanımızın iyi niyetle korumaya çalıştığı müktesep hakların hak sahipleri çok daha büyük bir mağduriyete uğrayacaklar" dedi. Munzam sandıklarıyla ilgili sorun, Koç-Unicredito ortaklığındaki Koç Finansal Hizmetler’in Yapı Kredi Bankası’nı satın almasının önünde engel yaratmıştı. Bu sorunun çözümü için de Bankacılık Yasası’na geçici 23’üncü madde eklenmişti. Hemen yasalaşacağı düşünülen düzenlemeyle Koç-Yapı Kredi alışverişinde hemen imzaların atılması ve BDDK’ya lisans başvurusunun yapılması bekleniyordu. Zira Koç Grubu’nun bankada yaptığı incelemede sandığın açık verdiği ve bankadan yapılan transferlerle ödemelerini gerçekleştirdiği, bunun bilançosunun ise yıllık 100 milyon doları bulduğu tespit edilmişti.

EN ERKEN HAZİRAN’DA: Saracoğlu, Yapı Kredi Bankası ile Koçbank’ın birleşmesinde birtakım hukuki süreçler olduğunu belirterek, "Halka açık iki genel kurul yapılacak. Her biri için 30’ar gün beklenecek. SPK inceleyecek. Bunlar dikkate aldığımızda, Koçbank ile YKB’nin birleşmesi, en erken 1 Haziran’da tamamlanabilir" dedi.

Üçüncü büyük özel banka oluruz

Rüşdü Saracoğlu, birleşmeden sonra Yapı Kredi Bankası’nın özel sermayeli üçüncü büyük banka olacağına dikkat çekerek, şunları söyledi: "İki grup birlikte hesaplandığında, tahminen 622 şubeli bir büyük ortaya çıkacak. Yalnızca bankanın 575 şubesi bulunacak. Aktif büyüklük olarak bankacılık hizmeti veren üçüncü büyük özel sermayeli kuruluş olacak. Tabii, bu kuruluşları konuşurken yalnızca bankayı düşünmemek gerekiyor. Her iki grup bünyesinde de hem leasing var, hem factoring hem aracı kurum hem de portföy yönetimi var. Bütün bunları birleştirdiğimiz zaman çok büyük bir grup ortaya çıkıyor. Hepsini birleştirmeyi düşünüyoruz. Bunların tek tek isimlerinin ne olacağı konusunda, kesin bir karar verilmiş değil. Ama Yapı Kredi Bankası çok iyi bir marka; ancak örneğin Koçlease de çok önemli bir marka." Yapı Kredi Bankası’nın üç yıllık stratejik planı üzerinde çalıştıklarını, bu planın çok önemli büyümeleri içerdiğini söyleyen Saracoğlu, "Biz bu hedefleri gerçekleşt