Patronlar


Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin görev süresi Mart 2006'da doluyor. Serdengeçti, başta Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç olmak üzere iş dünyasının önde gelen temsilcilerince başarılı görülüyor ve yeniden atanması dile getiriliyorken, çeşitli kesimlerce de eleştiriliyordu. Görev süresinin bitmesine üç ay kala, 'yeniden atanacak mı, gidecek mi?' tartışmaları gündeme oturdu. Merkez Bankası Yasası'na göre beş yıllık bir süre için görev yapan başkanın ataması Bakanlar Kurulu tarafından yapılıyor.

Klasik merkez bankacılar 'poker yüzlü' olarak bilinirler.
Bu tanımlamanın nedeni, çoğu klasik merkez bankacının işini yaparken 'elini belli etmeme' eğiliminden kaynaklanmaktadır.
Nitekim, geçtiğimiz cuma günü, bu söyleşi için Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile buluştuğumuzda da, her ne kadar Süreyya bey çağdaş merkez bankacı tanımına uygun (şeffaflık, öngörülebilirlik) hareket ediyorsa da, klasik tanıma uygun merkez bankacı özelliği de kendini gösterdi. Bunlardan biri, henüz söyleşiye başlamadan, televizyonlarda 'Merkez Bankası dövize müdahale ediyor' haberleri belirdi. Serdengeçti'ye sorduğumuzda, gülerek "Öyle miymiş?" diyerek karşıladı. Bir diğeri ise görev süresinin dolmasıyla ilgili sorularımıza verdiği yanıtta kendini gösterdi. Süreyya bey, tek bir yanıtla yetindi "Yetki ve sorumluluk hükümettedir." Bunun dışında, kayıt dışı dahi olsa tek kelime etmiyor!

Serdengeçti: Tartışmalar tamamen benim dışımda
Kamuoyunda, görev sürenizin dolmasıyla ve yeniden atanıp atanmayacağınızla ilgili tartışmalar var. Yeniden atanıp atanmama konusunda ne düşünüyorsunuz?

Bu göreve beş yıl için gelinir, gerektiği gibi bağımsız bir şekilde yapılır. Beş yılın sonunda ise görevlendirme yetki ve sorumluluğu hükümettedir. Bütün dünyada da görevlendirme yasama veya yürütme organı tarafından yapılır.

Bu konuyla bağlantılı olarak olumlu ve olumsuz görüşler dile getiriliyor. Bu tartışmaları nasıl karşılıyorsunuz?
Tartışmalar olması normal. Fiyat istikrarı büyük ölçüde sağlanıp, büyümede de beklenenin ötesinde performans görülünce olumlu görüşler olması gayet normaldir. Ancak, 30 yılık ekonomik istikrarsızlık döneminden sonra ekonominin normalleşme sürecine girmesinden olumsuz etkilenenler de olmuş, çıkarları sarsılmıştır. Para politikasının belli bir sektörü ele almasını, Merkez Bankası'nın yasasında yazmayan amaçları hedeflemesini isteyenler söz konusudur. Onların da olumsuz görüş belirtmeleri gayet normaldir. Bu tartışmalar olacak. Ancak tartışmalar tamamen benim dışımdadır.

Özellikle bazı muhalif siyasal parti temsilcileri, 'görev sürenizin uzatılması temennisiyle son derece iyimser bir hava takındığınız, her şeyi tozpembe gösterdiğiniz' eleştirilerinde bulunuyorlar. Merkez Bankası'nın aldığı kararlarda görev sürenizin doluyor olması ile ilgili bağlantı kurulmasını nasıl karşılıyorsunuz?
İstikrarda alınan mesafeye, elde edilen olumlu sonuçlara işaret etmemiz belli kesimlerin hoşuna muhtelif nedenlerle gitmeyebilir. Risklere işaret edip, eleştiri ve uyarılarda bulununca da başka kesimlerin hoşuna gitmeyebiliyor. Bağımsız ve hesap verebilir Merkez Bankası çekinmeden, iyi veya kötü, doğruları her zaman söylemek zorundadır.

Her kesimden eleştiri almamız belki de işimizi doğru yaptığımızın bir göstergesidir. Merkez bankası başkanları dünyada da en yalnız kişilerdir, öyle de olmaları gerekir.

AB İlerleme Raporu'nda, Merkez Bankası ile ilgili atılması gerekli adımlar sayılıyordu (enflasyon hedefinin 'hükümetle birlikte' değil, tek başına Merkez Bankası tarafından belirlenmesi; banka meclisi üyelerinin görev süreleri