Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullatif Şener, Türkiye'nin ilerleyebilmesi için algılama biçiminin değişmesi gerektiğini söyledi. Devlet kurumlarında yeni iş alanları için yatırım yapma döneminin bittiğini vurgulayan Şener, yeni istihdam alanlarının özel teşebbüslere kaldığını ifade etti.
Doğan Yayın Holding (DYH) tarafından düzenlenen "Anadolu'daki Avrupa" toplantısına katılmak üzere memleketi Sivas'a gelen Başbakan Yardımcısı Şener, havaalanında çiçeklerle karşılandı. Şener, daha sonra Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açılan XXIII. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na katılan eserlerin sergilendiği bölümü gezdi. Ardından Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki toplantıya geçildi. Burada konuşan Şener, markalaşma ve gelişen dünya ekonomisinde rekabetin önemine değindi. Dünyanın sürekli değişim içinde olduğunu belirten Şener, bu değişime Türkiye'nin de ayak uydurmak zorunda olduğunu kaydetti.
ABD ve Antartika'nın da yer aldığı Piri Reis tarafından çizilen dünya haritası karşısında Yavuz Sultan Selim'in 'Demek ki dünya bir padişaha yetmeyecek kadar küçükmüş.' sözünü hatırlatan Şener şunları söyledi: "O günden bugüne 500 yıl geçti. Gelişen teknolojiyle mesafeler küçüldü, artık dünya küçük bir mekan haline geldi. Bu değişikliği görmezseniz başarılı olamazsınız. Bir insan sadece kendi şehri ve Türkiye'yi tanıyarak başarılı olamaz. Dünya'nın geldiği noktayı iyi kavramak ve buna uygun politikalar üretmek zorundayız. Aksi halde dünyanın gerisinde kalmaya mahkum oluruz."
Sürekli eleştirilen küreselleşmenin kabul ya da red olmadığını vurgulayan Şener, bunun bir vakıa haline geldiğini anlattı. "Küreselleşmeyi ister kabul edin ister etmeyin, artık dünya küçüldü." diyen Şener, "Küreselleşme, dünyadaki değişikliklere ayak uyurmakla olur. Dünya o kadar küçüldü ki dünyanın diğer ucundaki bir olay burayı etkilemektedir. Bize düşen değişimi anlayarak küreselleşmenin faydalarından maksimum düzeyde yararlanmaktır." dedi.
Ekonominin temelinin insan ihtiyaçlarına dayandığını belirten Başbakan Yardımcısı Şener, insan ihtiyaçlarının da sonsuz ve dolayısıyla iş alanlarının çok geniş olduğunu dile getirdi. Bunu yaparken de kamudan yatırım yapmasını beklemenin yanlış olduğunu aktaran Şener, "Devlet yatırım yapacak, işsizlik sona erecektir sözü artık doğru değil. Kamunun ayakkabı, elbise üretme dönemi bitti. Yatırımı özel teşebbüsler yapaca." dedi.
Türkiye'nin ileri gidebilmesi için 'yatırımı devlet yapar' mantığından kurtulmak geriktiğini de kaydeden Şener, "Her yatırımcı, dünya insanlarını baz alarak hedef belirlemelidir. Dünya üzerinde 6,5 milyar insan yaşadığını düşünecek olursak üretim hedefleri buna göre yapılmalı. O halde ekonomide sonsuz mal üretimine ihtiyaç var. Bu anlayış doğrultusunda marka olmaya çalışmamız gerekir. Hükümet olarak bizler de bakanlıklar nezdinde ülkenin tanıtılması, markalaşmış ürünlerin öne çıkarılması konularında çalışmalar yapılıyor." şeklinde konuştu.
Toplantıda kısa bir konuşma yapan Hürriyet Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök de "2 Temmuz" olaylarını hatırlatarak, bir olayın şehirlerin geleceği üzerinde bu derece etkili olmaması gerektiğini söyledi.
Sivas/Cihan