Borsa DEDEKTİFİ
Borsada her geçen gün hisse bazlı yeni bir hikaye yaşanıyor.
Son olarak Şekerbank’ın Kazak ortağına ait hisselerin İlbak Holding’e satışı konusundaki gelişmeler hisselerde sert hareketlere neden oldu.
Benzer durum Yapı Kredi Bankası hisselerinin satışının gündeme gelmesi ve sonrasında görüşmelerin sona ermesinde yaşanmıştı.
İlbak Holding, haziran ayında yaptığı açıklamada Şekerbank’ın sermayesinin yüzde 12.06’sına denk gelen hisselerin alınmasıyla ilgili görüşmelere başlandığını duyurmuştu.
Dün gece yapılan açıklamada ise, hisselerin satın almasına yönelik sürecin sonlandırıldığı ifade edildi.
Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Bankamızca yapılan 27.06.2024 tarihli açıklamayla Samruk-Kazyna Invest LLP'nin sahibi olduğu ve bankamızın ödenmiş sermayesinin yüzde 12,06'sına tekabül eden hissenin İlbak Holding A.Ş'ye devrine ilişkin tarafların bir süreç başlattığı duyurulmuştu. Taraflar ilgili duyuruda, belirtilen sürece devam etmeme yönünde karar alarak süreci sonlandırmıştır” denildi.
Buraya kadar bir terslik yok.
Yani görüşmelere başlanır, sonucu olumlu da olabilir, olumsuz da.
Bu süreçler kamuoyuyla açık şekilde paylaşılırsa yatırımcının da hakkı korunmuş olur.
AÇIKLAMA ÖNCESİ YAŞANAN SERT HAREKETLER
Ancak hisselerde açıklamalar öncesi yaşanan hareketler kafalarda soru işaretine neden oluyor.
Şekerbank hisseleri 15 Ocak tarihinde 5.60 TL’ye kadar yükseldi.
Ancak o seviyeden sonra sert şekilde bir düşüşe sahne oldu ve açıklamanın yapıldığı günü 4.75 TL’den tamamladı.
15 ve 16 Ocak tarihinde hisselerde yaşanan düşüş yüzde 15’i aştı.
Bu sert düşüşün ardından piyasalar kapanınca yukarıda bahsettiğim açıklama geldi.
Şekerbank hisseleri bugün de düşüşünü sürdürerek 4.36 TL’ye kadar indi. Böylece 15 Ocak’taki en yüksek seviyeye göre bankanın piyasa değerinde 3.1 milyar TL’lik erime oldu.
Haziran ayında hisse alım açıklaması öncesinde de benzer bir hareket yaşanmıştı. Hisseler yukarı yönlü sert hareketlere sahne olmuş ve hisse alım açıklaması gelmişti.
Global anlamda içeriden öğrenilen bilgiye dayalı (insider trading) işlemlere yönelik hapis cezası gibi önemli yaptırımlar var.
Aslında bizim piyasada da insider trading için caydırıcı cezalar var ama şu ana kadar uygulandığına rastlamadım.
Umarım hem şirketler hem de düzenleyici kurumlar yatırımcıyı zarara uğramasına neden olabilecek hareketleri düzenleyen kanunlara uyar ve uygular!
patronlardunyasi.com