Dünya


Avrupa Birliği Schengen Bölgesi'nde giriş yapmak isteyen AB dışı ülkelerden gelen vatandaşlar için uygulanacak olan Elektronik Giriş/Çıkış Sistemi (EES= Entry Exit System) 10 Kasım’da yürürlüğe giriyor.

Buna göre, kısa süreli kalışlar için Avrupa ülkelerine seyahat eden üçüncü ülke vatandaşlarının pasaportları, Schengen bölgesine giriş ve çıkışta elle damgalanmayacak. Bunun yerine bilgiler elektronik sisteme kaydedilecek.

ELEKTRONİK OLARAK KAYDEDİLİP KONTROL EDİLECEK

EES uygulamasında, Schengen bölgesinin dış sınırlarından kısa süreli (toplam 180 günlük süre içinde en fazla 90 gün) geçiş yapan AB vatandaşı olmayan kişilerin giriş, çıkış, giriş reddi ve kalış süreleri elektronik olarak kontrol edilecek.

TEMEL AMAÇ YASA DIŞI GÖÇÜ ÖNLEYEBİLMEK

AB, bu yeni sistemle, sınır geçişlerini daha güvenli ve verimli hale getirmeyi, havalimanlarında pasaport kuyruklarında bekleme süresini kısaltmayı, yasadışı göçü önlemeyi ve Avrupa vatandaşlarını korumayı amaçlıyor. EES aynı zamanda, sahte belgelerle AB’ye girmeye çalışanların tespit edilmesini de sağlayacak.

AB VATANDAŞLARI İÇİN GEÇERLİ OLMAYACAK

EES sisteminde yolcular, AB dış sınırını her geçişlerinde pasaport ya da diğer seyahat belgelerini bir self-servis kioskunda taratacak. Sistem, AB vatandaşları, yasal mukimler ya da uzun süreli vizeye sahip kişiler için geçerli olmayacak. 

SİSTEMDE ÜÇ YIL KAYITLI KALACAK 

SonHaber.eu'nun haberine göre ilk geçişlerde sisteme yolcunun adı, biyometrik verileri, giriş ve çıkış tarihi ve yeri kaydedilecek. Kayıt altına alınacak bilgiler, üç yıl süreyle güvenli bir veri tabanında kayıtlı kalacak.

Ayrıca elektronik kiosktan ilk geçişin ardından sonraki ziyaretlerde, yolcuların izinlerini teyit etmek için yalnızca bir parmak izi veya yüz biyometrisi kullanmaları yeterli olacak.

KIBRIS RUM KESİMİ VE İRLANDA HARİÇ TÜM AB ÜLKELERİNDE UYGULANACAK

Sistem, Kıbrıs Rum kesimi ve İrlanda hariç tüm AB üye ülkelerinin yanı sıra AB üyesi olmayan dört Schengen ülkesine (İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre) giriş için de geçerli olacak.

patronlardunyasi.com