Gündem


Santorini‘de Çarşamba akşamı 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ve bu, geçen hafta sarsıntıların başladığından beri 5.0’ı aşan ilk deprem oldu.

Atina Ulusal ve Kapodistrias Üniversitesi (NKUA) bilim insanları, sadece dokuz günde Santorini ve Amorgos arasında 7 bin 700’den fazla deprem kaydedildiğini açıkladı. Bu durum, popüler turizm destinasyonunda toprak kayması olasılığı konusunda endişelere yol açtı.

En son depremler Anydros adasının yakınında merkezlendi ve en büyüğü Richter ölçeğine göre 4.9-5.0 olarak ölçüldü. 21 deprem 4.0 büyüklüğünü aştı ve dokuzu 4.5’i geçti.

SANTORİNİ’DE OHAL KARARI

Yunan Kathimerini’nin haberine göre; Yunan Sivil Savunma Bakanlığı Perşembe günü sismik aktiviteye yanıt vermek için adayı 3 Mart’a kadar olağanüstü hal (OHAL) altına aldı.

Yılda 3,4 milyondan fazla turist çeken ve yaklaşık 20.000 daimi ikamet edenin yaşadığı adayı şimdiye kadar yaklaşık 11.000 kişinin terk ettiği düşünülüyor.

Yunan yetkililer, insanların anakaraya güvenli bir şekilde kaçmalarına yardımcı olmak için ek uçuşlar ayarladı, ancak tahliye çalışmaları Çarşamba günü karmaşıklaştı ve feribotların şiddetli rüzgarlar nedeniyle limanlardan ayrılmasına izin verilmedi. Perşembe günü normal seferler yeniden başladı.

Büyük Afrika ve Avrasya tektonik plakalarının sınırına yakın bir konumda bulunan Santorini, sık sık sismik aktivite yaşıyor, ancak nadiren bu kadar uzun süre bu kadar yoğun oluyor. Santorini’nin yanı sıra, yakınlardaki Amorgos ve Ios adaları da sarsıldı.

BÜYÜK ÖLÇEKLİ BİR DEPREM ÖNCESİNDE ÖNLEMLER

Şimdiye kadar henüz büyük bir hasar bildirilmedi, ancak Yunan yetkililer potansiyel olarak büyük ölçekli bir deprem öncesinde önlemler alıyor.

Başbakan Kyriakos Mitsotakis Çarşamba günü üst düzey yetkililerle yaptığı toplantının ardından “Tüm devlet mekanizması harekete geçti ve vatandaşlarımızı yetkililerle işbirliği yapmaya davet ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Santorini şeklini binlerce yıl önceki jeolojik olaylara borçlu. Ada, MÖ. 1600 civarında bilinen en büyük patlamalardan biriyle oluşan volkanik bir patlamanın neden olduğu kase şeklindeki bir krater olan kalderası ile ünlüdür.

Santorini’yi birkaç dakikada bir vuran yüzlerce sarsıntının büyüklüğü yaklaşık 3.0’dı ve “hafif” depremler olarak kabul ediliyor. 5.0’ın üzerindeki şiddetteki Çarşamba günkü deprem “orta” olarak kabul ediliyor. Bunu, “hafif” olarak kabul edilen 4.0 ve üzeri şiddetteki en az beş deprem izledi.

Santorini’nin en son büyük depremi 1956’da gerçekleşen 7,5 büyüklüğündeki depremde en az 53 kişi ölmüş, 100’den fazla kişi yaralanmıştı.

Atina Üniversitesi’nin raporunda; Santorini’nin kalderalarının tarih boyunca Girit ve Rodos gibi uzak yerlerdeki depremler tarafından tetiklenen heyelanlar yaşadığı vurgulandı. Mevcut sismik aktivite, özellikle daha güçlü depremler meydana gelirse, bu jeolojik tehlikeleri yoğunlaştırabiliyor.

patronlardunyasi.com