Oksijen'in bu haftaki Malumat'da dünyada mobil cihazlara 136 milyar adet uygulama indirimesi yer aldı. Gazetede yer alan "Flört için Tinder ve benzerlerine 75 milyon dolar gitti" başlıklı yazının tamamı şu şekilde:
Dünyada mobil cihazlara 136 milyar adet uygulama indirilmiş. Dakikada 258 bin olarak kayıtlara geçen bu veri, 2023’e kıyasla yüzde 1’lik düşüş anlamına geliyor.
Mobil cihazlarda halihazırda bulunan ve yeni indirilen App’leri kullanırken 150 milyar dolar harcanmış. Dakika başına uygulama ekonomisine 285 bin dolar akmış. 2023’e göre artış yüzde 12.5.
Sensor Tower burada bir şerh düşmüş: App’lerdeki toplam harcama, ücretli App’ler, app içi satın almalar, App üzerinden yapılan aboneliklerin toplamı. Bu paraya AppStore ve Google Play’in aldığı komisyonlar dahil. Ama App üzerinden yapılan satın almalar -örneğin Trendyol App’ini kullanarak yapılan alışveriş ve App’lere verilen reklamlar- dahil değil.
Tüm dünya, 4.2 trilyon saat app’lerde vakit geçirmişiz. Kişi başına ayda 500 saatimizi app’lerde geçirdiğimizi gösteriyor. 8 saatlik uykuyu çıkarırsak, ayakta olduğumuz 16 saatin 3 saatten fazlası app’lerin.
OKEY TUTKUMUZA DİKKAT
Kullanıcılar ayda ortalama 26 App kullanmış. Günlük sayı 7.
Gelelim Türkiye’ye. Mobil dünyadaki aktivitemize dair malumatlar enteresan.
En çok App indiren 8’inci ülkeyiz: 3.66 milyar. 1.8 milyarı mobil oyunlar. Geçen yıla göre 100 milyon düşüş var.
En çok para harcayan da 19’uncu ülkeyiz. 1 milyar dolarlık harcamamızın 492 milyon doları oyunlara gitmiş. Harcanan parada PUBG Mobile lider, 101 Okey Plus ikinci.Adında ve tanımında yapay zekâ geçen uygulamalara epeyi ilgi göstermişiz (350 milyon indirme). Bu alanda zirvede Hindistan var: 3 milyar indirme.
Yerli uygulama geliştiricilerin Türkiye’deki indirmelerdeki payı yüze 20.6. Uygulama içi satın alma toplamındaki pay ise yüzde 7.3 olarak kayıtlara geçmiş.
Raporun dipnotlarını da aktaralım: İndirme ve IAP yani ‘uygulama içi satın alma’ gelirlerini gösteren tahmini veriler Sensor Tower Mobile APP Insights platformu kullanılarak elde edilmiş.
Aynı uygulamayı bir kişinin birden çok indirmesi ve geliştiricinin reklam geliri verilere dahil değil.
TÜRKİYE’NİN ‘EN’LERİ (2024)
EN ÇOK İNDİRİLEN ALIŞVERİŞ APP’LERİ
-Temu
-Trendyolmilla
-Trendyol
-Sahibinden
-Hepsiburada
-LCW
-Pazarama
---n11
-Migros
-Boyner
EN ÇOK İNDİRİLEN YEME-İÇME APP’LERİ
-Trendyol Go
-Yemeksepeti
-Getir
-Algida ile Kazan
-Tıkla gelsin
-McDonald’s
-Domino’s Pizza
-Starbucks
-Nescafe 3’ü 1 arada
-Nutella
EN ÇOK İNDİRİLEN SEYAHAT-MOBİLİTE APP’LERİ
-Google Maps
-MüzeKart
-Obilet
-İstanbulkart
-Moovit
-Martı
-Muslim prayer-Kıble pusulası
-Pegasus
-AJet
-Enuygun
EN ÇOK İNDİRİLEN SAĞLIK APP’LERİ
-MHRS
-e-Nabız
-MAC+
-Step Counter-
-Pedometer
-Weight Loss for
-Women-Workout
-Fitpro
-Home Workout
-Mi Fitness
-Doctoralia
-Sweatcoin
EN ÇOK İNDİRİLEN SPOR VE BAHİS APP’LERİ
-Maçkolik
-Misli
-beIN Sports
-Galatasaray
-iddia.com
-S Sport Plus
-BJK SuperApp
-Live Football TV
-oley.com
-Ofsayt
TÜM KATEGORİLERDE EN ÇOK İNDİRİLEN APP’LER
-Temu
-Tredyolmilla
-TikTok
-e-Devlet
-CapCut
-Telegram
-Trendyol
-ChatGPT
TÜM KATEGORİLERDE EN ÇOK CİRO YAPAN APP’LER
-TikTok
-Azar
-YouTube
-Tinder
-Tango Live
-LivU
-WePlay
-ChatGPT
-SUGO: Let’s Chat
AYLIK KULLANICI BAZINDA TÜRKİYE’DEKİ EN AKTİF APP’LER
-YouTube
-TikTok
-Chrome browser
-Gmail
-Trendyol
-Facebook Messenger
BARNES & NOBLE İNTERNET YÜZÜNDEN BATACAKTI AMA İNTERNET SAYESİNDE KURTULDU
Bloomberg iternetin hayatımıza getirdiği çelişkilerden birini, aktardığı malumatta böyle özetliyor. Kitapçı zinciri Barnes&Noble’ın hikayesinde başrolde TikTok var.
Viral olan TikTok videosunda 38 yaşındaki Tyler Kramer, karısının doğum günü hediyesini almak için 3 dakika boyunca raflar arasında koşturuyor. Hedefi, alabildiği kadar kitabı toplamak. Parayı da karısı ödeyecek. 500 binden fazla izlenen bu video, kitap tanıtım videoları ve kitap odaklı paylaşımlarla körüklenen ilgi, kitapseverleri tekrar kitapçılara çekmeyi başarmış.
2019’da el değiştirmeden önce 7 yıldır satışları sürekli düşüşte olan zincir Elliott Management’ın göreve getirdiği James Daunt’la toparlandı.
Daunt, 2021’den beri ‘orta tek haneli’ rakamlarda büyüdüklerini söylüyor. Geçen yıl 57 mağaza açıp 2007’den beri bir yıldaki en çok dükkanı açan kurum bu yıl yeni mağazayı 60’a çıkaracak. 600’den fazla şubesi olan Barnes&Noble Georgetown’daki ‘Amiral gemisi’ mağazasını da tekrar açıyor. TikTok’un ABD’de yasaklanması onlara tekrar kabus gördürür mü? O da gelecek malumatların konusu.
patronlardunyasi.com