Borsa DEDEKTİFİ
Son oluşan hava, Suriye’de 13 yıldır süren savaş sona erdi ve ülke için yeni bir dönem başlıyor. Öncelikle güneyinde kuzeyinde kargaşa olan Türkiye için bir riskin ortadan kalkıyor olması son derece olumlu. ABD’de seçimleri kazanan Trump da Fransa’da Ukrayna lideri ile görüştü. Trump sürekli Ukrayna’da barışı sağlayacağını söylüyor. Altta Suriye yukarıda Ukrayna’da süren savaşın bitmesi en fazla Türkiye’ye yarayacak.
YUKARI YÖNLÜ HAREKET SÜREBİLİR
Dolayısıyla hafta sonu yaşananlar kısa vadede piyasaları olumlu etkileyecektir. Jeopolitik risklerin kalktığı, enflasyonla mücadele programına bağlılığın sürdüğü ve sonuçlarının sürdüğü bir ortamda Türkiye yeni bir hikaye yazabilir.
Tüm bu beklentilerin etkisiyle borsanın haftaya güçlü bir yükseliş hareketiyle başlama ihtimali yüksek. Peki Suriye’de savaşın bitmesi ve ülkenin yeniden inşası Türkiye ekonomisini ve sektörleri nasıl etkileyebilir?
Savaş boyunca Türkiye’ye gelen sığınmacıların geri dönmelerinin farklı etkileri olacaktır.
Konut talebi düşeceği için konut fiyatları ve kira bedelleri aşağı yönlü baskı oluşabilir. Bu da enflasyon üzerinde olumlu katkı sağlar.
Diğer taraftan ucuz iş gücü olarak görülen sığınmacıların geri gitmesi ücretlerde yukarı yönlü harekete neden olup enflasyonda baskı yaratabilir.
HANGİ SEKTÖRLER OLUMLU ETKİLENİR?
Tüm bu varsayımların nasıl sonuçlanacağını zaman gösterecek. Suriye’nin yeniden inşasından faydalanacak sektörlerin başında inşaat, çimento, demir-çelik geliyor.
Yine bölgenin istikrara kavuşması gıda, beyaz eşya, otomotiv sektörlerinin bölgeye ihracatını artırabilir.
BIST 100 Endeksi’nde teknik görünüme bakarsak; endeks haftayı 10 bin puanın üzerinde tamamlamıştı.
BIST 100 Endeksi için ilk direnç noktası 10.200-10.300 puan seviyelerinde. Hafta başında bu seviyelerin geçilme ihtimali yüksek. Yukarıda ise 10.750 ve 10.800 puan seviyeleri kritik. Eğer bu noktaların üzerine hacimli geçilirse borsada yükseliş hız kazanabilir.
Alt tarafta ise 10 bin puan psikolojik bir destek noktası.
Bu seviyenin altında 9.850 puan diğer destek seviyesi.
Hem son dönemde yaşanan tepki hareketinin gücü hem de Suriye’de yaşananlar yukarı hareketin sürme ihtimalini artırıyor.
Bereketli, bol kazançlı günler diliyorum…
Yukarıda yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
patronlardunyasi.com