Patronlar


Ali Sabancı 2004’te Sabancı Holding’teki Strateji Grup Başkanlığı görevini "bürokrasiden" sıkalarak bıraktı ve Esas Holding’e geçti. Pegasus Havayolları’nın satın alınmasıyla havacılık sektörüyle özel olarak ilgilenmeye başladı. Sabancı, Türkiye’de geçen yıl yüzde 50, bu yıl yüzde 35 büyüyen havacılık sektöründe 2006’da da yüzde 30 büyüme beklendiğini, ancak artan petrol fiyatları ve rekabet nedeniyle, sektörde bugün 14 olan oyuncu sayısının azalacağı görüşünü savunuyor. 

Halkalı'da mütevazı denebilecek büyüklükte bir işyerinin son derece mütevazı bir odasındayız. 36 yaşındaki genç bir işadamı, Türk havacılık sektörüne büyük bir hızla giren şirketinin hedeflerini büyük heyecanla anlatıyor. Anlatırken yerinde duramıyor adeta. Bu genç girişimci Sabancı ailesinin bir ferdi: Ali Sabancı.
2004’ün Mart ayında Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından Sabancı Holding'in modern kulelerini terk ederek, kendi yoluna çıktığında tüm Türkiye'yi şaşırtmıştı Ali Sabancı. Holding'ten ayrılırken bildiği tek şey; “neyi yapmak istemediğini bilmekti.”
Babası Şevket Sabancı'nın kurduğu Esas Holding'e ablası Emine Kamışlı'nın yanına giderken, bürokrasiye takılmadan yeni bir şeyi var etmenin heyecanını yaşamıştı. Aradan geçen sürede bunu başardığına inanıyor ve “çok mutlu…”
17 yıldır havacılık sektöründe faaliyet gösteren Pegasus'un Yapı Kredi'nin satın alınmasının ardından havacılık sektörüyle ilgilenmeye başlayan Ali Sabancı, yaklaşık 10 aydır yoğun olarak Pegasus’la ilgileniyor. Türkiye’de tüm uçuşlarını İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yapan tek özel sektör havayolu şirketi olan Pegasus’un, 1 Kasım’da başlayan tarifeli seferlerine büyük bir ilgi olduğunu belirten Ali Sabancı, Türk havacılık sektöründe iddialı olduklarını anlatıyor. Üç yıldır neredeyse ikiye katlanacak olan havayolu taşımacılığında ciddi bir rekabetin başladığını ve önümüzdeki yıllarda bunun daha da yoğunlaşacağını söyleyen Sabancı, Türkiye'de halen 14 olan oyuncu sayısının 5’e kadar düşeceğini savunuyor. Fiyatta rekabet sürecinin bunu hızlandıracağını dile getiren Sabancı'ya göre sektöre uzun vadeli bakan, sermaye ayıran kuruluşlar ayakta kalacak. Sabancı, "Uzun vadeli yatırım yapanlar köşeleri kapacaklar. Biz de onlardan biri olmak istiyoruz" diyor.

Pegasus Havayolları 1 Kasım'da uçuşa başladı. Aradan geçen süre kısa ama beklentilerinize uygun bir gelişme oldu mu?
Uçuşa başlarken bazı vaatlerimiz vardı. Yeni uçak, zamanında kalkış, kolay erişim. Hangilerini becerdik? Genç uçak konusunda 6,1 yılla Türkiye'nin en genç filosuna sahibiz. Zamanında kalkışta gecikmemiz yok denecek kadar az. Kolay erişim konusunda ise Levent ve Kozyatağı'ndan kaldırdığımız servisler, bedava otopark vaatlerimizi yerine getirdik. İlk haftamız bayramdı. O nedenle çok yoğun bir talep vardı. Ancak bayram sonrasında da iş planımızın yüzde 58 üzerine çıktık. Satış rekorları kırdık. Yeniliğin getirdiği kaygı biraz var ama karnemiz iyi geçti. Gece gündüz gelişmeleri takip ediyorum.

Anlatırken gerçekten çok heyecanlanıyorsunuz? Pegasus'u almadan önce havacılık sektörüne bir ilginiz var mıydı?
Benim özel bir ilgim yoktu. Şevket Bey'in yani pederin takriben 10-12 dosyası vardır. Bunlardan biri de havacılık sektörüne yönelikti. Sabancı Holding olarak havacılık sektörüne 1984'ten beri hep uzaktan bakılmış. Riskli bir iş olarak görülmüş. Bir ara THY'nin özelleştirilmesi gündeme geldiğinde üzerinde üç ay çalışılmış. Sonra vazgeçilmiş. Ben 2004'ün Mart ayında Sabancı Holding'ten Esas Holding'e geçtim. Sektörün fizibilitesi vardı. Ancak proje genel müdürümüz Sertaç Haybat'ın ekibe katılması ile hayatiyet kazandı. İşi bilen biri ekipte olunca farklı bir cesaret geliyor. Pegasus ise keşke olsa dediğimiz bir şirketti. Çünkü uçakları, ekibi çok iyiydi. Aldık. Kursaydık da zaten yine böyle bir hava yolu şirketi kurardık.