Kültür-Sanat


Sait Faik Abasıyanık’ın ölümünün üzerinden 70 yıl geçtiği için eserlerinin telif koruması 1 Ocak 2025 itibariyle sona eriyor. 

YAYINEVLERİ HAREKETE GEÇTİ

Kanun gereği, bu sürenin ardından yazarın eserleri kamu malı statüsüne giriyor. Bu durum, yayınevleri arasında büyük bir hareketliliğe yol açtı.

HİKAYELERİ SİNEMA VE TİYATRO GİBİ SANAT DALLARINA UYARLANABİLECEK

Bu süreçte eserlerinin daha geniş bir okuyucu kitlesine ulaşması bekleniyor. Ayrıca, Abasıyanık’ın hikâyeleri sinema ve tiyatro gibi sanat alanlarında da serbestçe uyarlanabilecek.

70 YIL BOYUNCA DARÜŞŞAFAKALI ÇOCUKLARIN EKMEĞİ OLDU

Sait Faik Abasıyanık, hayattayken eserlerinin telif ücretlerini Darüşşafaka Cemiyeti’ne miras bırakarak bağışlamıştı. Bu bağışlar, 70 yıldır cemiyetin pek çok öğrencisinin eğitimine katkı sağladı. Ancak, 2025 itibariyle telif gelirlerinin sona ermesiyle birlikte Darüşşafaka bu önemli gelir kaynağını kaybedecek.

BURGAZADA'DAKİ SAİT FAİK MÜZESİ VE SAİT FAİK HİKAYE ARMAĞANI ÖDÜL PROGRAMI SÜRECEK

Sait Faik Abasıyanık'ın evine yoğun ilgi

Her ne kadar telif ücretlerinden gelecek gelir sona erse de Burgazada’da bulunan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Darüşşafaka Cemiyeti tarafından korunmaya ve yaşatılmaya devam edecek. Ayrıca, edebiyat dünyasında önemli bir yere sahip olan Sait Faik Hikâye Armağanı ödül programı da sürecek.

Darüşşafaka Cemiyeti'nden konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:

“Darüşşafaka’da yetişen her öğrencinin eğitiminde Sait Faik’in kitaplarından gelen telifin katkısı var. Ancak telif gelirleri sona erse de Sait Faik Abasıyanık Müzesini ve Sait Faik Hikâye Armağanı’nı yaşatmaya devam edeceğiz.”

2025'TE TELİF HAKKI KALKACAK YAZARLAR

Sait Faik’in yanı sıra, 2025 yılında Azmiye Hami Güven ve İsmail Habip Sevük gibi Türk yazarların da eserlerinin telif hakları kalkacak. Uluslararası alanda ise James Hilton ve Stig Dagerman gibi yazarların eserleri telifsiz erişime açılacak.

patronlardunyasi.com