Patronlar


Esas Holding tarafından ocak ayında satın alınan Pegasus Havayolları'nın 1 Kasım'dan itibaren iç hatlarda tarifeli seferlere başlamasıyla, iç hat uçuşu gerçekleştiren özel havayolu sayısı Atlasjet, Onur Air ve Fly Air ile birlikte 4'e çıktı. İç ve dış hatlarda tarifeli sefer yapmak amacıyla 2-3 şirketin müracaatta bulunduğunu belirten Sivil Havacılık Genel Müdürü Topa Bilgetin Toker, Sabancı'nın iç hat uçuşlarına başlamasıyla diğer firmaların pazarın kârlı olduğunu düşünmeye başladıklarını söyledi. Türk Hava Yolları ile ‘otobüs bileti fiyatına seyahat' paralosıyla rekabete giren özel havayolu şirketlerinin başarıya ulaşmasının pazardaki aktörlerin sayısının artmasında etkili olacağı dile getiriliyor.

Sektördeki son gelişmeleri Zaman'a değerlendiren Genel Müdür Toker, Türk sivil havacılığının tarihinin en güzel dönemini yaşadığına inanıyor. Özellikle düşük fiyatlarla gerçekleştirilen iç hatlardaki seferlerin Türk insanını memnun ettiğini söyleyen Toker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın hayata geçirdiği Bölgesel Havacılık Projesi'ne sağlanan desteğin her geçen gün daha da arttığını ifade ediyor. Önümüzdeki yıllarda iç hatlarda tarifeli sefer yapan şirket sayısının artacağına dikkat çeken Toker, Tarhan Tower Airlines (TT Airlines) ile Antalya merkezli Golden Air gibi 2-3 şirketin daha iç ve dış hatlarda tarifeli sefer yapmak amacıyla müracaatta bulunduğunu vurguluyor. Toker, Sabancı'nın iç hatlardaki taktiğini överek "Pegasus Havayolları'nın uçuşlara başlaması iç hatlardaki operasyonların gerçekten de çok kârlı olduğunu gösteriyor. Aksi bir durum söz konusu olsaydı, Sabancı iç hatlara girmezdi. Diğer şirketler de bunları görerek, pazarda söz sahibi olmak için harekete geçti. Bakan Yıldırım'ın dediği gibi, fiyatların ucuzlamasıyla uçakla seyahat hayal olmaktan çıkacak." şeklinde konuşuyor.

Toker, Ramazan'da iç hat bilet fiyatlarında yapılan indirimler sonrası Bakan Yıldırım'ın talimatıyla şirketlerin mali performanslarını yakın takibe aldıklarını belirterek, gerçekleştirilen denetimlerde ciddi bir sorunla karşılaşmadıkları için mutlu olduklarını kaydediyor. Şirketlerin filo sayısını artırma gayretine bir anlam veremeyen Toker, “Maddi sıkıntı çektiklerini söylüyorlar; ama devamlı yeni uçak alıyorlar. Bu durumu hiç anlamadım. Mali sıkıntı içinde şirket bulunmamasına rağmen, Eurocontrol'e (Avrupa Hava Trafik Kontrol Merkezi) borcu olan şirketler taksitler şeklinde ödemelerini yapıyor. Önümüzdeki dönemde de mali ve teknik denetimlerimizi artırarak şirketleri yakın takibe alacağız." uyarısında bulunuyor.

Mustafa Gün/Zaman