Patronlar


Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) ihaleye çıkardığı Uzan Grubu Çimento şirketleri arasında en değerlisi olan ve en çok teklifin alındığı Standart Çimento ihalesini 175.5 milyon dolarlık teklifle Çimsa kazandı.

Uzanlar'ın çimento şirketlerinin dün Lalapaşa Çimento Fabrikası ile başlayan ihale süreci bugün Standart Çimento ile devam etti.
 
Toplam 22 teklifin alındığı ve 62 milyon dolar muhammen bedelin belirlendiği ihalede en yüksek teklifi veren beş firma açık artırma sürecine katılma hakkı kazandı. 
 
Beş firma yarıştı

 
Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleştirilen ihalenin açık artırma bölümüne, Akçansa Çim. San ve Tic. A.Ş., Çimsa Çim. San ve Tic A.Ş., Met Teknik Ser. ve Mad. San. ve Tic. A.Ş., Çimentaş İzmir Çim. Fab. T.A.Ş., Modern Çimento San ve Tic. A.Ş. katıldı. Oldukça çekişmeli geçen ihaleyi 175.5 milyon dolarlık teklifle Çimsa kazandı. İhale bedeli, ihale sonucunun ihaleyi kazanana bildirilmesini takiben Fon Yönetim Kurulu onayında belirtilen süre içinde dolar cinsinden peşin ödenecek. İhale, Fon Yönetim Kurulu'nun onayının ardından sonuçlanacak. 

Sabancı Holding'in Çimento Grup Başkanı Erhan Kamışlı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama da Uzanların 7 fabrikasına talip olduklarını ve 600 milyon dolar bedele almak istediklerini açıklamıştı. Şimdi bir fabrikayı neredeyse üçte bir bedel ödemeyerek ihaleden aldılar.

ÇİMSA HAKKINDA
Sabancı Grubu'na ait olan ve 33 yıldır faaliyette olan Çimsa'da en yüksek pay yüzde 44.54 ile Sabancı Holding'de bulunuyor. Çimsa'da Adana Çimento yüzde 15.72, Akçansa yüzde 10, Aksigorta yüzde 2.57 ve diğer ortakların da toplam yüzde 28 civarında paya sahip. İlk altı ay itibariyle dönem karı 53.3 milyon YTL olan Çimsa'nın özsermayesi de 516.2 milyon YTL seviyesinde bulunuyor.

Bir milyon tonu aşan beyaz klinker üretim kapasitesi olan Çimsa, son üç yıllık gerçekleşmelere göre gri çimento ve klinker üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını, beyaz çimento ve klinker üretiminin de yüzde 70'ini yurtdışına ihraç etti. Çimsa aynı zamanda yurt içinde ihracat geliri en yüksek çimento şirketi konumunda.
Halka açık olan ve İMKB'de işlem gören Çimsa hisseleri ilk seansı yüzde 3.16 düşüşle 9.20 YTL'den tamamladı. Çimsa hisseleri yılbaşından bu yana endeksin üzerinde bir performans gösterdi ve yatırımcısına yüzde 130 oranında kazanç sağladı. 

AKÇANSA HAKKINDA

Temelleri 1967 yılında Akçimento ile atılan ve 1996 yılında Çanakkale Çimento ile birleşmesi sonucunda Türkiye'nin en büıük çimento şirketi konumuna gelen Akçansa, bir Sabancı Holding ve HeidelbergCement ortak kuruluşudur. Şirketin % 79.4 hissesine Sabancı Holding ve HeidelbergCement grubu eşit oranda sahiptir, kalan % 20.6'sı halka açıktır.

Çimento ve hazırbeton üretiminde Marmara ve Ege bölgelerinde faaliyet gösteren Akçansa'nın, İstanbul ve Çanakkale'de iki çimento fabrikası ile Ambarlı, Aliağa ve Yalova'da üç çimento terminali bulunmaktadır. İştiraki olan Betonsa şirketi ile 1998 yılında birleşmesi sonucunda, Marmara ve Ege bölgelerine yayılmış 20'nin üzerinde hazırbeton tesisinde “Betonsa” markasıyla hizmet vermektedir. Diğer bir iştiraki olan Agregasa Agrega San.ve Tic.A.Ş. ile 2002 yılında birleşmiş ve agrega üretim faaliyetini “Agregasa” markası altında İstanbul'un her iki yakasında kurulu birer tesisi ile sürdürmektedir.

Kimler teklif verdi?
 
Uzanlar'ın satışa çıkartılan fabrikaları arasında en çok talebin geldiği Standart Çimento için teklif sunan 22 firma şöyle: 
 
1- Özkar İnş