Teknoloji


Yeni platformun Türkiye’ye yönelik oluşturulan özel bir siteyle sunulduğu görülüyor. Uygulamanın yönlendirme sistemi, kullanıcıların coğrafi konumuna göre erişim sağlıyor ve Türkçe içeriklere odaklanıyor. Ödeme hizmetleri Belarus merkezli bir şirket tarafından yürütülüyor. Visa Electron ve bazı MasterCard kartlarıyla yapılan ödemelerde erişim garantisi verilmemesi, olası finansal kısıtlamalara karşı alınmış bir önlem olarak değerlendiriliyor.

Statista verilerine göre, 2025 yılı sonunda Türkiye’deki çevrim içi yayın pazarının büyüklüğü 965 milyon dolara ulaşacak. Pazarın yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 6 olarak öngörülürken, sektörde Netflix, Amazon Prime, BluTV ve Exxen gibi büyük oyuncular hâlihazırda faaliyet gösteriyor. Ancak Türkiye’de dijital yayıncılık sektörü oldukça sıkı düzenlemelere tabi: Yayın lisansı zorunluluğu, yıllık gelirden yüzde 0,5 katkı payı ve yüzde 7,5 oranında dijital hizmet vergisi uygulamaları hâkim.

Rus gazetesi Kommersant'ın ilk kez duyurduğu ve Turkrus sitesinde yer alan habere göre, İvi’nin Türkiye’deki stratejisinin, ilk etapta Rus turistlere hitap eden bir içerik sunmak olduğu anlaşılıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’yi ziyaret eden 6,7 milyon Rus turist, bu hedefi destekliyor. Ancak sektör kaynakları, şirketin uzun vadede Türkiye’de bağımsız bir varlık kurabileceğini, tıpkı Kazakistan’daki yapılanmasına benzer şekilde, ayrı bir hukuki kimlik ve abonelik modeliyle hareket edebileceğini belirtiyor.

patronlardunyasi.com