Patronlar


Baklavanın ana vatanının Türkiye olduğunu belirten baklavacılar, Osmanlı döneminde sarayda "Sultanların tatlısı" olarak bilinen baklavaya Rumların sahip çıkmasının bu gerçeği değiştiremeyeceğini söyledi.

Kıbrıs Rum kesimi yönetiminin bir tanıtım kitabında, baklavanın Rum tatlısı olduğu yönünde bilgi verilmesi Türk tatlıcıları harekete geçirdi. Bir basın toplantısı düzenleyerek duruma tepki gösteren Türk tatlıcılar, tarihin, baklavanın Türk tatlısı olduğuna tanıklık ettğini, Rum iddialarının bu gerçeği değiştiremeyeceğini söyledi.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Rumların tanıtım kitabında yer verdiği bilgilerin birer iddia olduğunu, patent almanın söz konusu olmadığını söyledi. Baklavanın Türk tatlısı olduğu gerçeğinin dünyada kabul gördüğünü ifade eden Yıldırım, patent almak ve bu gerçeği tescil ettirmek için gerekli resmi girişimlerde bulunacaklarını kaydetti. Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

"Baklava Osmalı'nın ilk döneminden beri Türk kültüründe var. Fatih Sultan Mehmet döneminde saraya mutfağına girmiş ve sultanların tatlısı olarak önem kazanmış. Bu dönemin önemle tarih kitaplarında baklavanın anavatanı olark Osmanlı toprakları gösterilmiş. Dolayısıyla Rumların "tatlı bizimdir" şeklindeki iddiaları asılsızdır."

Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü de baklavanın Türk kültürünün bir parçası olduğunu söyledi. Baklavayı Türkler kadar iyi yapan başka bir millet olmadığına dikkat çeken Güllü, "Daha iyisini yapan varsa gelsin baklava bizim desin ancak bunu daha iyi yapan yok. Dünyaya baklavayı biz satıyoruz. Herkes bizden alıyor" dedi. Güllü, baklavacıları dükkanlarının önüne Türk bayrağı asarak baklavaya sahip çıkmaya davet etti.

Güllü, daha sonra baklavayla yapılan Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet portrelerini kameralara göstererek, baklavanın bu kadar Türk olduğunu söyledi.

İstanbul/Cihan