CEZ'in yüzde 20 hisse almasını sağlayacak anlaşma, Çek Cumhuriyeti'nin geçen ay ülkede küçük modüler reaktörler (SMR'ler) inşa etmek için Rolls-Royce'u tercih edilen tedarikçi olarak seçmesinin ardından geldi.
YÜZ MİLYONLARCA DOLAR ÖDEDİ
Anlaşmanın şartları henüz açıklanmasa da Financial Times'ın konuya yakın kaynaklarına göre CEZ'nin hisse senedi için yüz milyonlarca dolar ödediği tahmin ediliyor.
Dünya çapındaki hükümetler, karbon emisyonu üretmeden artan talebi karşılamak için güvenilir bir elektrik tedariki sağlamak amacıyla dünya çapında yaygın olarak inşa edilen gigawatt ölçekli santrallerden daha küçük nükleer reaktörler olan SMR'lerin potansiyeliyle ilgileniyor.
ROLLS-ROYCE'UN CEO'SU ERBİLGİÇ'TEN AÇIKLAMA
Rolls-Royce'un Türk CEO'su Tufan Erginbilgiç, CEZ ile ortaklıkla ilgili, "İstikrarlı, güvenli, düşük karbonlu güç üretme yeteneğimizi daha da güçlendirdi" dedi.
İki şirket, Rolls-Royce reaktörlerini kullanarak Çek Cumhuriyeti'nde "3GW'a kadar elektrik" dağıtmayı planladıklarını söyledi. Çek devletinin CEZ'de neredeyse %70 hissesi var.
İNGİLTERE HÜKÜMETİ 210 MİLYON STERLİKLİK HİBE FONU SAĞLADI
Ocak 2023'te görevi devraldığından beri FTSE 100 mühendisinin önemli bir revizyonuna başkanlık eden Erginbilgiç, nükleer girişimine yeni yatırımcılar getirme ihtiyacı konusunda açık sözlü davrandı. SMR işletmesi için yakın zamanda dosyalanan hesaplar, geliştirme harcamalarını artırdığı için Aralık 2023 sonuna kadar bir önceki yıla göre 61 milyon sterlinden 78 milyon sterlinlik bir zarar bildirdiğini gösterdi.
Girişimin mevcut destekçileri arasında Fransa'nın milyarder Perrodo ailesine ait BNF Resources, ABD enerji grubu Constellation ve Katar Yatırım Otoritesi yer alıyor. Ortaklar şu ana kadar yaklaşık 280 milyon sterlin yatırım yaptı. İngiltere hükümeti ayrıca sıkı nükleer reaktör düzenleme sürecinde yardımcı olmak için 210 milyon sterlinlik hibe fonu sağladı.
patronlardunyasi.com