Ekonomi


Cuma günü TBMM'ye sunulan tasarı kapsamında bazı alışverişler üzerinden alınan ücretlerin de artması öngörülürken, 100 bin TL ve üstü kredi kartlarından kart başına alınması öngörülen yıllık 750 TL ücret tartışma konusu oldu.

KREDİ LİMİTİ DÜŞÜRME BAŞVURULARI BAŞLADI, KREDİ KARTI ADETİ DE DÜŞEBİLİR

Üç bankacılık kaynağı müşterilerin, tasarının ardından kredi kartı limitlerini düşürmeye başladığını ve tasarının bu haliyle kabul edilmesi durumunda kullanımdaki kredi kartı sayısının da azalabileceğini belirtti.

YASA NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

AK Parti Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na aktarılmak üzere toplamda yıllık 70-80 milyar TL gelir artırıcı kalıcı hizmet bedeli getiren yasa teklifini açıklarken, taslağa göre kredi kartı limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kredi kartlarının hamillerinden her bir kart başına yıllık 750 TL alınacak.

CNBC-e'de yer alan habere göre yasa tasarısında ayrıca gayrimenkul alım satımı, araç satışları ve diğer işlemler sırasında vergi beyanlarına göre bireylerden ve şirketlerden katkı payı alınması da öngörülüyor.

"BANKALAR TASARININ ETKİLERİNİ DEĞERLENDİRMEYE BAŞLADI"

Bir bankacı "Kredi kartı limitini düşürme taleplerinde artış gözlemliyoruz. Bankalar tasarının etkilerini değerlendirmeye başladı, olası etkileri sınırlandırmak için ne yapabileceklerine bakacaklar" dedi.

TÜRKİYE'DE KULLANIMDA OLAN 126 MİLYON KREDİ KARTI VAR

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre Türkiye'de kullanımda olan yaklaşık 126 milyon kredi kartı bulunuyor ve bu yıl ağustos ayında yaklaşık 1,25 trilyon lira büyüklüğünde işlem gerçekleşti.

Türkiye'de hane halkı geliri ve tasarruflarında erimeye yol açan yüksek enflasyon döneminde vatandaşlar alışverişlerinde kredi kartlarını gittikçe daha fazla kullanmaya başladı.

Yükselen faizlerden dolayı ihtiyaç ve tüketici kredilerinde yıllık faiz yüzde 70'in üzerine çıkarken, taksit seçeneği sunan kredi kartları ise yoğun bir şekilde kullanılıyor.

patronlardunyasi.com