Ünlu sanayici Emın Hattat ile oğullan Emir, Kadir, Osman, Kemal ve Emrah tüm malvarlığını kaybetme riski ile karşı karşıya kaldı.
İş Bankası'nın İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açtığı davada Mahkeme, bankanın talebi doğrultusunda karar vererek borçlu Hema Dişli A.Ş. ile kefillerinin 40 trilyonluk malvarlığı üzerine ihtiyati haciz karan aldı. Ancak mahkeme, İş Bankası'nın bu kararı icraya sokması için 6 trilyon liralık teminat getirmesi koşulunu getirdi.
Tebligatlara da yanıt vermediler
Banka
da mahkemenin istediği 6 trilyonluk teminat sorununu Koçbank'tan aldığı teminat mektubu ile çözdü. Koçbank
teminat mektubunu dava dosyasına koyan İş Bankası, borçlu şirket ve kefillerinin her türlü mal varlığını tespit ettiği
yerde haczetme hakkım elde etti.
Bu hakkı elde eden banka, baba-oğul Hattatlar'ı birer birer icraya vermeye başladı. İstanbul 10. İcra Mahkemesi'ne başvuran banka avukatları, 2005/1569 esas numaralı dosyayla oğul Kadir Hattat'ı 69.9 trilyon lira ve 17 milyon dolarlık (yaklaşık 29.9 trilyon lira) borcu, baba Emin Hattat'ı da 2005/1943 esas sayılı dosyadaki 14.25 trilyon liralık borcu karşılığında icraya verdi. Baba-oğul Hattatlar hakkında haciz işlemlerini başlatan İcra Müdürlüğü, kendilerine ya borçlarını ödemeleri ya da mal beyanında bulunmalarını bildiren birer tebligat gönderdi. Ancak gönderilen tebligatlar yanıtsız kaldı. İstanbul 10. İcra Müdürlüğü, alacağını bu yolla da tahsil edemeyen bankanın talebi üzerine, Hattatlar üzerine kayıtlı gayrimenkullerin bulunduğu ilçe ve illerdeki icra müdürlüklerine birer talimat yazısı gönderdi. Gönderilen talimatlar üzerine Hattatlar'm söz konusu yerlerdeki taşınmazlarına gidilecek ve gayrimenkuller için bilirkişiler eşliğinde değer tespiti yapılacak. Değerleri belirlenecek gayrimenkuller açık artırmaya çıkarılacak ve İş Bankası'mn 335 trilyon lirayı bulan alacağı bu yolla tahsil edilmeye çalışılacak.
İpotekler borcu karşılamadı
Emin
Hattat daha önce bankaya borçlarına karşılık Kandilli'deki yalısını ipotek etti. Yine oğlu Kemal Hattat adına kayıtlı
Bebek'teki köşk, Tarabya'da bir apartman dairesi, Marmaris'teki Mandalin Oteli ve arsası ipotek edildi. Ancak ipotek
edilen gayrimenkullere biçilen değer, toplam borcun yüzde 25'ini ancak karşıladı.
Kardeşleri de Emin Hattat'tan
şikayetçi
Türkiye'de Hattat Ailesi denince akla Emin Hattat geliyor. Emin Hattat'm borç yapısı,
işleri ayn olan kardeşi Mehmet Hattat'ı da olumsuz etkiliyor. Oysa Hattat kardeşler birbirleriyle
konuşmuyor.
Her iki kardeş de hemen hemen aynı iş kollarında faaliyet gösterince Hattat kardeşleri birbirinden ayırmak güçleşiyor. Emin Hattat ve oğullarının şirketleri arasında Hema Dişli, Hema Traktör, Armasan, Hema Makina, Hema Que, Best FM ve Best TV var.
Kardeşi Mehmet Hattat ise Hema Endüstri A.Ş'nin sahibi. Mehmet Hattat'ın da Çerkezköy'de iki ayrı marka ile üretim yapan traktör fabrikaları bulunuyor. Mehmet Hattat yıllık cirosu 400 milyon doları bulan şirketlerin başında. Çerkezköy'de motor ekipmanları üretiyor. Bu ekipmanlar Boeing'den Renault ve Tofaş'a kadar pek çok firmaya gönderiliyor. Yeniköy sırtlarmdaki Hattat villaları da Mehmet Hattat'a ait. Mehmet Hattat'ın son projesi ise İstanbul Maslak'taki gökdelen inşaatı.
Emin Hattat hacizlerle uğraşırken, iş dünyasında diğer iki kardeş de bu haberlerden olumsuz etkilendiklerini belirtiyorlar.
Cahit Yüce/Vatan