Başbakan Erdoğan, İspanyol El Pais Gazetesi'ne çeşitli konulanrdaki sorularını yanıtladı. "Kıbrıs Rum kesiminin Türkiye'nin Avrupa Birliği ilişkilerine çomak sokmaya çalıştğını" belirten Erdoğan, AB'nin KKTC'ye tecrit politikasından vazgeçmesini istedi. Erdoğan'ın El Pais Gazetesi ile yaptığı söyleşi şöyle:
El Pais: AB Komisyonu genişlemeden sorumlusu Olli Rhen, "eğer Türkiye reformları hızlandırmaz ise ve limanlarla havaalanlarını Kıbrıs Rum yönetimine açmaz ise AB ile Türkiye arasında bir tren kazası yaşanabilir" diyor.
Erdoğan: Bir tren kazasından bahsetmek doğru olmaz. Biz Avrupa hedefimizi böyle bir kaza çerçevesinde oluşturmadık. Amacımız AB'ye kazasız girmek. Hedefimize ulaşacağımızdan eminiz. Sayın Rhen bundan emin olsun istenilenler gerçekleşecektir.
El Pais: Türkiye limanlarını ve havaalanlarını Rumlar'a açması karşılığında ne talep ediyor ?
Erdoğan: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tecrit etme politikasından vazgeçsinler. Sadece siyasi anlamda demiyorum, ticari, iletişim, kültür, spor tüm sosyal ve ekonomik anlamda tecrit etme politikalarından vazgeçsinler. Biz 1996 yılında Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasını pazarlık ederken Kıbrıs Rum Kesimi ile masaya oturmadık. Henüz onlar AB üyesi değillerdi. Kıbrıs sorunu Annan planı çerçevesinde Birleşmiş Milletlerin elinde çözülmeyi bekliyor. Biz Kıbrıs'ta gerçekleşen referandumda kuzey tarafında çıkan "evet" oyu ile herkese gerekli mesajı verdik. Biz üzerimize düşen görevi yerine getirdik. Ancak Kıbrıs in güneyinde "hayır" oyu çıktı. Avrupa Birliği Annan planına hayır diyenleri ödüllendirerek Birliğe üye etti. "Evet" diyenleri ise cezalandırdı.
El Pais: Sizce AB tarafından istenen reformlar müzakerelerin başlaması ile yeterli ritmi kaybetti mi?
Erdoğan: Kesinlikle hayır. Reformlar istenilen hızla ilerlemeye devam ediyor. Ancak şartlar şimdi değişti.
Önümüzde 10 yıllık bir süre var. Biz müzakerelerin başlaması için istenilen talepleri yerine getirdik. Şu an bu süreci yavaşlatma gibi bir amcamız olamaz.
El Pais: Yeni bir terör kanunu yürürlüğe giriyor, ancak halen mahkemelerde çok sayıda gazeteci ve yazara ifade özgürlüğü çerçevesinde dava açılmaya devam edilyor. Sizce AB, Türkiye'yi bu konuda yaptırımlar uygular mı?
Erdoğan: Yeni terör kanunu herşeyden önce terörle mücadelede daha aktif olmak için. Şu anda yaşanan olay silahlı bir terör örgütüne karşı mücadeleyi tüm alanlara yaymaktır.
El Pais: Ancak AB Komisyonu hükümetinizden yasalar çerçevesinde daha somut adımlar atılmasını talep etti!
Erdoğan: Avrupa Birliği tarafından talep edilen tüm istekler adım adım yerine getirilecektir. Sadece bu taleplerin yerine getirlmesi için oluşturduğumuz deneyimli bir ekibimiz var.
El Pais: Avrupa Birliği'ne üye bazı ülkeler Türkiye'yi biriliğe entegre etmenin sıkıntılarını yaşamaya başladı. Türkiye için yeni kriterler uygulama peşinde koşuyorlar. Sizce bu ülkeler başarılı olabilirler mi?
Erdoğan: Bizim AB ye yolumuz yeni başlamadı. Biz hem Avrupa Konseyi hem de NATO'un kurucu üyelerindeniz. Türkiyenin Avrupa süreci 1923'de Cumhuriyetin kuruluşu ile Mustafa Kemal Atatürk ile başladı. Türkiye nin AB'ye neler katabileceği sorusunu da yöneltmek lazım. Biz Avrupa Birliği'nin bir Hıristiyan kulübü olmasını istemiyoruz. Aynı zamanda Medeniyetler İttifakı'nın da global teröre bir darbe vuracağını düşünüyorum.
El Pa