Kenan GÜRBÜZ
#video_9516793#
Türkiye’nin ünlü profesörleri İlber Ortaylı ve Celal Şengör, Gladyatörler Kenti olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti'ni ziyaret ederek devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.
"SANTORİNİ'DEKİ YANARDAĞ PATLARSA HEPİMİZE ALLAH'A ISMARLADIK"
Prof. Dr. Celal Şengör, muhabirimiz Kenan Gürbüz'ün Ege’de son yaşanan depremler hakkındaki sorusu üzerine şu cevabı verdi:
“Derinliği 7 kilometreymiş, o burada normal bir derinlik, beklenen bir şey. Esas öğrenmemiz gereken bu depremlerin ne tür depremler olduğu ve nerede kümelendikleri. Santorini’deki yanardağ aktif zaten. O yanardağ 19 yüzyıldan beri falan aktif zaten. Santoroni’deki yanardağ patlarsa hepimize Allah'a ısmarladık. O kadar tehlikeli.”
"DEPREMLERİN SIKLIĞI NORMAL AMA TÜRLERİ VE NEYE İŞARET ETTİKLERİ ÖNEMLİ"
Celal Şengör, muhabirimizin "Ege’de son yaşanan depremlerin sıklığı normal mi?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Normal ama bu depremlerin türleri ve neye işaret ettikleri önemli. Onun fay çözümlerini görmek lazım öncelikle. Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Harita üzerinde nasıl göründükleri önemli.”
"BUNLARIN HEPSİ TSUNAMİ YAPAR"
Şengör, "Bölgede; Datça’da, Marmaris ve İzmir’de bir tsunami tehlikesi var mı?" sorusuna ise şu cevabı verdi:
“Buradaki fayların her biri normal fay. Bunların hepsi tsunami yapar. Tsunaminin olabilmesi için deniz tabanında yer değişikliği olması lazım. Topoğrafyanın değişmesi lazım. İstanbul’daki fay mesela öyle değil. İstanbul’daki fay öyle değil. Orada tsunami ancak bir yer kayması olursa olur. İstanbul’da yer kayması olursa 7 metreye kadar tsunami olur."
Prof. Celal Şengör "6 Şubat’ın yıldönümü nedeniyle bir çağrınız var mı?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“Türk halkına benim tek çağrım şu: Biraz gerçekçi olsunlar. Bir de kendilerine adam gibi hizmet edecek bilimsel düşenebilen insanları seçsinler."
patronlardunyasi.com