Gündem


Sahte hatta bankamatik ve para sayma makinelerinden bile geçen sahte dolarların Türkiye'de piyasaya sürülmesi, piyasaları karıştırdı. Bu sahte paraların 50 ve 100 dolarlar olduğunun belirtilmesi üzerine bankalar ve döviz büroları alımları durdurdu. 


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Merkez Bankası, sahteciliğe karşı adli mercilerle çalışma yürüttüğünü ve gerekli yönlendirmeleri yaptığını açıkladı.
Türkiye Bankalar Birliği, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin kontrolleri ve güncellenmelerinin yapıldığını duyurdu. Sahte dolarların Güneydoğu ve Bulgaristan sınırından kaçak yollarla Türkiye'ye sokulduğu ileri sürüldü. Piyasaya sokulan sahte dolarların 600 milyon doları bulabileceği tahmin edilirken, bazı kaynaklara göre bu meblağ 1 milar doları da aşabilir. 

BAKAN YERLİKAYA'DAN 'PARADA SAHTECİLİK' RAPORU

Türkiye'nin gündemine oturan ve vatandaşları tedirgin eden sahte dövizle ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 'operasyon' açıklaması geldi. 

10 AYDA 340 OPERASYON GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu yılın 10 ayında 'parada sahtecilik' suçuna yönelik 32'si planlı olmak üzere 340 operasyon gerçekleştirildiğini belirtti.

Operasyonlarda 104 şüphelinin tutuklandığını, 48 şüpheli hakkında da adli kontrol kararı verildiğini ifade eden Yerlikaya şu bilgileri verdi:

ELE GEÇİRİLEN DÖVİZ RAKAMI

"Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde il emniyet müdürlükleri KOM şube müdürlüklerince yapılan operasyonlar sonucu 1 milyon 479 bin 260 lira, 352 bin 576 ABD doları ve 3 milyon 613 bin 550 euro değerinde sahte para ele geçirildi."

Yerlikaya, operasyonlarda ayrıca sahte para üretiminde kullanılan 2 matbaanın da deşifre olduğunu kaydetti.

DÜN 2 ADRESTE 3.6 MİLYON EURO ELE GEÇİRİLDİ

İçişleri Bakanı Yerlikaya, 10 aylık bilançoyu açıklarken dün, 28 Kasım 2024 tarihinde İstanbul'da bir operasyon düzenlendi. 

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, piyasada sahte dövizin dolaştığına ilişkin sosyal medyada ve basında çıkan haberler üzerine çalışma yaptı. Fatih ve Zeytinburnu'nda sahte para basımı yapıldığına dair elde edilen bilgiler sonrası, 2 adrese eş zamanlı operasyon yapıldı.

Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alınırken, aramalarda piyasaya sürülmeye hazır sahte 3 milyon 600 bin euro, üzerinde euro filigranı ve 100 ibareleri bulunan şeffaf naylon kalıp, mor ışık, basım makinesi ile çeşitli bankaların ibarelerinin bulunduğu 817 sahte çek yaprakları ele geçirildi.

patronlardunyasi.com