Burçin UYSAL
Instagram’da 889 bin takipçisi bulunan mavi tikli Pınar Sabancı sabah kahvesini demlediği sırada markası gözüken kahve makinesine sansür koydu.
#video_8983256#
“Reklam” ya da “reklam değil” etiketi koymaktan kaçınan Sabancı’nın bu hareketi “vergiye sansür” yorumu yaptırdı.
ETİKET YOKSA CEZA VAR
Sosyal medya düzenlemesiyle birlikte hikayelerinde ve gönderilerinde markaların isimlerini bulunduran ve “reklam” etiketi koymayan kullanıcılara cezalar gelmeye başlamıştı. Artık sosyal medya kullanıcıları reklam almasalar bile gözüken her marka için etiket koymak zorunda kaldı.
1.6 MİLYONLUK CEZA
Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu konuyla ilgili ceza yazacak Instagram fenomenlerini radarına almıştı. Sosyal medya paylaşımlarında etikete kullanmayıp ceza yiyen isimlerden bazıları şu şekilde:
Duygu Özaslan, Instagram hesabında gerçekleştirdiği sponsorlu paylaşımlarda 2020'de zorunlu hale getirilen "#işbirliği" etiketini kullanmadığı için 114 bin 326 TL ceza yedi.
Eda Taşpınar: Sosyetik isim Eda Taşpınar, sosyal medya paylaşımları ve reklamları üzerinden elde ettiği gelirler nedeniyle yüksek tutarda vergi cezası ödemek zorunda kalmıştı.
2022 ve 2023 yıllarında reklam gelirlerinden elde ettiği kazançların vergi dairesi tarafından tespit edilmesinin ardından, Taşpınar'a yüksek bir ceza kesildi. 2023 yılı itibarıyla, vergi kaçırdığı gerekçesiyle yaklaşık 1.6 milyon TL tutarında bir vergi cezası ödemesi gerektiği bildirilmişti.
Tuba Ünsal: Oyuncu ve model, sosyal medya üzerinden gelir elde etmesi nedeniyle vergi cezası ödemek zorunda kalmıştı.
Ceza ödemek zorunda kalan diğer isimlerden bazıları şu şekilde:
-Işıl Reçber
-Meriç Keskin
-Buse Tektaş
- Eylül Öztürk
ZORUNLU ETİKET
Instagram hikayeleri gibi içeriğin yalnızca kısa süreliğine görülebildiği reklamlarda, paylaşım süresince reklam verene ilişkin ad, marka, ticaret ünvanı gibi tanıtıcı bilgilerden herhangi biri ile aşağıda belirtilen etiketlerden ya da açıklamalardan en az biri bulunmak zorundadır:
INSTAGRAM NE KADAR VERGİ KESİYOR?
2024 yılında Instagram, Türkiye’deki içerik üreticilerinden belirli oranlarda vergi kesintisi yapmaktadır. Diğer dijital platformlarda olduğu gibi, Instagram’dan elde edilen gelirler de Gelir Vergisi Kanunu’na tabi tutulur. Gelir Vergisi Kanunu’na göre, sosyal medya platformlarından elde edilen kazançlar diğer gelir türlerine eklenir ve toplam gelir üzerinden hesaplanır. Bu durumda, içerik üreticilerinin kazançları gelir dilimlerine göre değişen oranlarda vergilendirilir. Örneğin, 2024 yılında en düşük vergi oranı %15 olarak belirlenmiştir. 32.000 TL’ye kadar olan gelirler %15 oranında vergilendirilirken, bu tutarın üzerindeki gelirler artan oranlarda vergilendirilir.
Instagram, ayrıca platformda yapılan satışlar ve sponsorlu içerikler üzerinden de KDV uygulamaktadır. 2024 yılında KDV oranı %18 olarak belirlenmiştir. Bu oran, içerik üreticilerinin sponsorlu içeriklerinden ve platform üzerinden yapılan satışlardan elde ettikleri gelirin %18’i olarak hesaplanır. Instagram, doğrudan bu kesintiyi yapmayabilir, bu durumda içerik üreticilerinin kendi gelir beyanlarında bu vergiyi hesaplamaları ve ödemeleri gerekmektedir. Bu vergilendirme süreci, içerik üreticilerinin Instagram’dan elde ettikleri kazançlarını düzenli olarak takip etmelerini ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmelerini gerektirir.
patronlardunyasi.com