Ekonomi


Mustafa Ali AYKOL

Dünyaca ünlü sigara markası Marlboro’nun üreticisi Philip Morris, Avrupalılar arasında sigaraya olan talebin düşmesini gerekçe göstererek Almanya'daki iki üretim tesisini kapatmayı planladığını duyurdu.

Şirketin açıklamasında, “Son yıllarda Avrupa'da sigara talebi önemli ölçüde düştü” denildi ve aynı düşüşün kendi sattığı ürünler için de görüldüğü belirtildi. Açıklamada ayrıca bu eğilimin önümüzdeki yıllarda da devam etmesinin beklendiği ifade edildi.

Philip Morris, Almanya’daki Berlin ve Dresden'deki fabrikalarında toplamda 372 işçi çalıştırıyor. AFP’de yer alan habere göre her iki tesisin de önümüzdeki yıl kapatılması planlanıyor.

AB ÜLKELERİNDE HER 4 KİŞİDEN 1’İ SİGARA TÜKETİYOR

AB Komisyonu tarafından Temmuz 2024’te yayınlanan ve 27 AB ülkesinde yapılan Eurobarometer anketine göre, AB nüfusunun yaklaşık 4’te biri (yüzde 24) sigara içiyor.

YENİ TREND E-SİGARALAR

Her ne kadar sigara içenlerin hala büyük bir kısmı (yaklaşık yüzde 70’i) paket sigara tüketmeye devam etse de e-sigara ve benzeri ürünler popülerleşmeye devam ediyor.

Elektronik sigaralar özellikle 15 ila 39 yaş arasındaki kişiler tarafından tüketilirken paket sigaralar ise 40+ yaşta daha çok tercih ediliyor.

Elektronik sigaraların tercih edilmesindeki temel sebepler arasında daha az zararlı olduğuna inanılması ve sigarayı bırakma talebi yatıyor.

AVRUPA’DA SİGARA TÜKETİMİ: BATI’DA DÜŞÜK, DOĞU’DA YÜKSEK

Almanya’da sigara içenlerin toplam nüfusa oranı, Avrupa ortalaması olan yüzde 24 ile aynı. Ankete göre İsviçre, Hollanda, Portekiz, Belçika, İrlanda, Finlandiya ve Danimarka gibi Batı Avrupa ülkelerinde sigara tüketimi AB ortalamasının altındayken; Bulgaristan, Yunanistan, Hırvatistan gibi Doğu Avrupa ülkelerinde ise ortalamanın 1-1,5 katı sigara tüketildiği görülüyor.

TÜTÜN AB’DE EN BÜYÜK SAĞLIK RİSKİ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Her yıl 700,000 kişinin ölümünden sorumlu olan tütün, AB'de önlenebilir en büyük sağlık riski olarak görülüyor.

AB, Avrupa'nın Kanseri Yenme Planı kapsamında, 2040 yılına kadar nüfusun yüzde 5'inden daha azının tütün tükettiği "tütünsüz bir nesile" ulaşmayı hedefliyor.

Son olarak Avrupa Birliği'ninin yürütme organı Avrupa Komisyonu, nikotin içermeyen ürünler de dahil olmak üzere mevcut sigara yasaklarını açık alanları da kapsayacak şekilde genişletmeyi planladığını açıklamıştı.

ALMANYA’DA OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE DE FABRİKA KAPATMA VE İŞTEN ÇIKARTMALAR GÜNDEMDE

Otomobil endüstrisinin kalbi olarak görülen Almanya’da bir süredir dev markaların fabrika kapatma ve işten çıkartma kararları gündemde.

Zor durumdaki otomobil üreticisi Volkswagen'in Almanya’daki en az üç fabrikasını kapatmayı ve on binlerce kişiyi işten çıkarmayı düşündüğü de önceki haftalarda haberlere konu olmuştu.

Bir diğer Alman otomobil devi BMW de, 2024 yılı için karlılık tahminini düşürdüğünü ve otomobilleri için teslimat duraklamalarına yol açan teknik sorunların olduğunu açıklamıştı.

ALMANYA'NIN SANAYİ MERKEZİ CAZİBESİ BİTİYOR MU?

Almanya imalat sektörü; yüksek enerji maliyetleri, yurtiçi ve yurtdışındaki zayıf talep ve artan yabancı rekabet nedeniyle uzun süreli bir zayıflık dönemi yaşıyor. Benzer sorunlar diğer AB ülkelerinde de görülüyor.

Ünlü tütün devi Philip Morris’in de Almanya’daki 2 fabrikasını kapatma kararı alması, Almanya’da krizin sadece otomobil sektörü ile sınırlı kalmayacağı endişesini beraberinde getirdi.

Avrupa'da da Almanya'ya benzer bir durum söz konusu. Son yıllarda  yurtiçi ve yurtdışındaki zayıf talep ve artan yabancı rekabet nedeniyle farklı sektörlerde fabrika kapatmalar ve işten çıkartmalar gündemde.

patronlardunyasi.com