TİSK Onursal Başkanı ve KİPLAS Başkanı Refik Baydur, Hükümetin, Tüpraş’ın ilk ihalesinin iptalini sağlayan ve bu nedenle Tüpraş’ın ikinci ihalede ilkine göre 3.2 milyar dolar yüksek fiyatla satılmasının yolunu açan Petrol-İş’e ikramiye vermesi gerektiğini savundu. Baydur, satışı ‘çok değerlenmiş’ olarak nitelendirdi.
TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Onursal Başkanı ve Türkiye Kimya, Petrol, Lastik ve Plastik Sanayi İşverenleri Sendikası (KİPLAS) Başkanı Refik Baydur, Tüpraş’ın geçen yılki özelleştirmesini iptal ettirerek, bu yıl 3.2 milyar dolar daha yüksek fiyata satılmasının yolunu açan Petrol-İş’e, hükümetin ‘ikramiye’ vermesi gerektiğini söyledi.
HAYIRLI OLDU:
TSE ve Türkiye Kimya Lastik ve Plastik Sanayi İşverenleri Sendikası (KİPLAS) işbirliği ile gerçekleştirilecek Entegre Yönetim Sistemi Projesi’nin tanıtım toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Refik Baydur, Tüpraş’ın satışının ulusal bir grup olan Koç’a yapılmasının ‘çok hayırlı’ oldunu belirterek, ‘Çok değerlenmiş bir satış. Koç Grubu, kurumlaşmış, iyi, güçlü bir kuruluş. Tüpraş’ı daha da geliştireceğinden eminim’ dedi.
İLK İHALENİN İPTALİ:
Tüpraş’taki yüzde 65.76 kamu hissesinin Ekim 2003 tarihinde 1 milyar 302 milyon dolara satılmasına ilişkin ihalenin Petrol-İş’in açtığı davaların ardından iptal edilmesi önceki gün yapılan ikinci ihalede ulaşılan fiyatla devlete 3 milyar 130 milyon dolar kazandırdı. Tüpraş, Danıştay’ın iptalinin ardından önceki gün ilk ihaledeki değerinin yaklaşık 3.5 katına satıldı. İptalin ardından Tüpraş’ın yüzde 65.76’lık bölümünün fiyatı 3 milyar 284 milyon dolar artmış oldu. Tüpraş’ın toplam değeri ise 6 milyar 137 milyon dolar artmış oldu.
ÜLKE İÇİN KAZANIM:
Toplantıya katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu da, Tüpraş ihalesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, ‘Ülke için hayırlı olsun’ diye konuştu. Başesgioğlu, ‘Hükümet ve Hazine olarak sendikaya bir teşekkür borcunuz var mı? Ülke adına olumlu bir sonuç doğdu’ şeklindeki soruyu yanıtlarken ise ‘Özelleştirmelerde konjonktür önemli. Geçen yıl piyasada oluşan fiyatla dünkü ihalede oluşan fiyat arasında çok önemli bir fark var. Bu, ülke için kazanımdır. Petrol-İş, demokratik tepkisini göstermiştir. Onu da anlayışla karşılamak lazım’ açıklamasında bulundu.
PATİNAJA TAHAMMÜL YOK:
Toplantının ardından, gazetecilerin ’Tüpraş’ın özelleştirilmesi ve Petrol İş Sendikası’nın satışın iptali için mahkemeye başvurması’ kararına ilişkin sorularını yanıtlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, yasaların verdiği yetki çerçevesinde özelleştirme yaptıklarını belirtti. ‘Türk ekonomisinin patinaj yapmaya tahammülü yok’ diyen Bakan Coşkun, şöyle devam etti: ‘Bizden sonra özelleştirme kararı olan sosyalist ülkeler bile Türkiye’yi geçti. Kaybedecek zamanımız yok. Kurum ve kuruluşların, çalışanların seslerine saygılıyız. Hükümet olarak hassasiyetle takip ediyoruz. Doğru iş yapmaya çalışıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun. Çünkü Türkiye, ekonomik bakımdan geldiği noktada, rekabet gücünü arttırmak için çok daha önemli adımlar atmalı. Bunun başında da özelleştirme geliyor.’
Hürriyet