Ekonomi


Petkim Petrokimya Holding A.Ş, Aliağa Kompleksi'nde petrokimya-enerji-lojistik entegrasyonunu gerçekleştirme yolunda ilk adımı atarken, hava-azot ünitesini endüstriyel gaz üreticilerinden Air Liquide'e 39 milyon dolar bedelle devretti. 

     SOCAR&Turcas Grup Şirketleri Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, hava-azot ünitesinin Air Liquide'e devir protokolünün imzalandığı toplantıda, anlaşmayla Petkim'in kendi üretim alanı olan petrokimyaya odaklanarak, yan sanayiden destek alarak rekabet gücünü artıracağını söyledi.
     Petkim özelleştikten sonra grup olarak, Petkim yarımadasında rafineri-petrokimya-enerji-lojistik zinciri ile dikey entegrasyona gidecek adımlar attıklarına ve zincirin her noktasına yatırım yaptıklarına değinen Yavuz, ''Öncelikle Petkim'i hammadde güvencesine kavuşturacak olan rafineri yatırımımız devam ediyor. Çok yakında inşallah temelini atacağız'' dedi. 

     Yavuz, Air Liquide yatırımı örneğinde olduğu gibi yan sanayi ile işbirliği geliştirerek yatay entegrasyona gittiklerini anlatırken, Air Liquide'in yatırım yaparak, mevcut ünitenin teknolojisini yenileyeceğini, Petkim'in ihtiyacı olan hava, azot ve oksijeni karşılayacağını, üreteceği oksijeni de Türkiye pazarında başka noktalarda satabileceğini kaydetti. 

     Grup olarak kendi alanlarında entegrasyonu gerçekleştirmenin yanında, Petkim'in kapasitesini artırma ve Türkiye'de yeni özel kimyasalların yatırım noktasında faaliyetlerinin sürdüğünü belirten Yavuz, ''Grubumuzun Petkim yarımadasında yürüttüğü projelerin toplam yatırım bedeli 5,5-6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bunlar rafineri, Petkim'in üretim kapasitesini yüzde 13 artıracak olan ana fabrikasının kapasite artırım çalışmaları devam ediyor. Tekstil sektörünün en önemli hammaddesini ürettiğimiz fabrikamızdaki kapasite artırımı devam ediyor'' diye konuştu. 

     Yavuz, yaptıkları yatırımların Türkiye'nin cari açığını ve Türkiye sanayisinin rekabet gücünü doğrudan olumlu etkileyecek yatırımlar olduğunu dile getirerek, ''Rafinerimizde 10 milyon ton kapasiteli üreteceğimiz her ürün bugün Türkiye tarafından ithal ediliyor. Bizim projelerimizin tamamını aynı zamanda ithal ikamesi proje olarak isimlendirebiliriz'' dedi. 

     Soruları yanıtlarken, işbirliğinin, petrokimya sektöründe Türkiye'ye yatırım yapılmasını içermesi açısından önem taşıdığına işaret eden Yavuz, ''Petkim yarımadasında yapacağımız başka yatırımlar, başka ortaklıklarımız ve işbirliklerimiz olacaktır'' dedi. 
     
     ''POLATLI'DA 35 MİLYON AVROLUK YATIRIMLA BAŞLIYORUZ''
     
     Air Liquide Türkiye Genel Müdürü Olivier Randet de bu projede 60 milyon avro üzerinde yatırım yapacaklarını bildirerek, şu bilgileri paylaştı: 

     ''3 yıldır bu proje üzerinde çalışıyoruz. Petkim'in oksijen, azot, hava ihtiyaçlarını karşılayacağız. Yeni rafineri de ihtiyaç duyduğu gazları tedarik edeceğiz. Son teknolojiyle yeni bir hava ayrışım tesisi kuracağız. Bu yeni fabrikadan Ege Bölgesi'ndeki sanayicilere oksijen, azot gazları sıvı ortamında tedarik edeceğiz.'' 

     İşbirliğinin Petkim'e verimlilik ve rekabet gücü katacağını belirten Randet, bu yatırımın Air Liquide'in Türkiye'deki ikinci yatırımı olduğunu kaydederek, ''Bir yıl önce Polatlı'ya olan niyetimizi açıklamıştık. Bir hava ayrışım tesisi kuracağımızı ifade etmiştik. Polatlı'da 35 milyon avroluk yatırımla başlıyoruz. Bugün 100 milyon avroya yakın yatırım kararlaştırılmıştır. Bu yatırımlar, Türkiye'ye olan inançların kanıtıdır. Yatırımlar sayesinde 100'ün üzerinde Türk elemanı yanımıza alacağız'' diye konuştu. 
     
     2011 CİRO HEDEFİ 2,2 MİLYAR DOLAR
     
     Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk ise anlaşmanın, Petkim yarımadasının bir cazibe merkezi haline dönüşmesinin ilk anahtarı olduğuna inandığını ifade ederek, şöyle devam etti: 

     ''Türkiye, kimya ve petrokimyada yatırıma açtır. Bunun yolu da yatırım alanında rekabet gücünü cazip hale getirmekten geçiyor. Bu çerçevede Aliağa yarımadasının özel endüstriyel bölge haline getirilmesi, bürokrasinin azaltılması, yatırım teşviklerinin tekrar gözden geçirilmesi, Türkiye'nin cari açık sorunun çözümü için öncelikli ele alınması gereken bir husustur. Petrokimya ürünleri neredeyse cari açığın yüzde 12'sini oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu sahada rekabetçi olan, üretimi cazip kılan her türlü projeye hepimizin destek vermesi gerekmektedir. Bu anlamda, biz bu projeyi anahtar proje olarak görüyoruz.'' 

     Soruları yanıtlarken, Petkim'in toplam cirosunun yüzde 25-30'unun ihracat pazarına gittiğini kaydeden Öztürk, 2011 sonu ciro hedefini, 2,2 milyar dolar düzeyinde, 4 milyar lira civarında olabileceğini söyledi.
     Öztürk, Air Liquide'in tarafından Petkim'in bulunduğu sahaya yapılacak yeni hava ayırma ünitesi yatırımının 2013 itibariyle tamamlanacağını öngördü. 

     Air Liquide Büyük Sanayiler Başkan Yardımcısı Christophe Fontaine de, 1902 yılında kurulan şirketin 80 ülkede imalat yaptığını anlattı. 

     Fontaine, bir soru üzerine not derecelendirme kuruluşlarını izlediklerini ancak kendi şirketlerine ait risk ölçü mekanizmaları olduğunu belirterek, ''Petkim-Aliağa yarımadası en yüksek notu aldı Air Liquide'teki notasyon sisteminde...'' dedi. 

     Petkim-Aliağa Kompleksi'nde 14 fabrika ve aralarında hava-azot ünitesinin de bulunduğu 8 yardımcı tesis yer alıyor. Hava-azot ünitesinde Petkim fabrikalarında kullanılmak üzere farklı özelliklerde hava ve havanın ayrıştırılması ile oksijen ve azot gazları üretiliyor.