Ekonomi


Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) bu yıl 11. kez düzenlenen AMPD Perakende Zirvesi"nde, sektörün önde gelen 350 iş adamı ve üst düzey yöneticisini buluşturuyor.

Bu yıl Soysal Danışmanlık tarafından düzenlenen AMPD Perakende Zirvesi, Türkiye perakende sektörünün hızla devam eden büyüme süreci ve bu gelişimin nasıl yönlendirilmesi gerektiği konularını ele alıyor.

Rekabet ve yatırım otoritesi Stéphan Garrelli, Eurocommerce Genel Sekreteri Xavier R. Durieu, şirketlerde “başarı kültürü” oluşturulması konusunda uzman Robin Sieger gibi yurtdışından katılan uzman konuşmacıların yanı sıra AMPD Yönetim Kurulu Başkanı Nuşin Oral, BİM CEO"su Jos Simons ve Güven Sak da konuşmacılar arasındaydı.

Türkiye Perakende Sektörü 136.7 milyar dolarlık ciroya ulaştı

Zirvenin açılış konuşmasını yapan AMPD Başkanı Nuşin Oral, son yapılan araştırmalardan elde edilen verilerin ışığında, perakende sektörünün 136.7 milyar dolarlık bir büyüklüğü ulaştığını iletti. Perakende sektörünün Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin önemine de değinen Nuşin Oral, sektörün ulaştığı büyüklük ile, Türkiye"nin uzun yıllardır devam eden istihdam sorununa bir açılım getirmesinin yanı sıra tarım sektörünün daha verimli çalışması ve standarizasyonu açısından da önemli bir rol oynadığını vurguladı. Perakende sektörünün modernleşmesinin ise kayıt dışı ile mücadelede kilit rol oynadığını belirtti.

Globalleşme ile birlikte, dünyanın artık tek bir pazar olduğunu ve müşteri taleplerinin birbirine çok yakınlaştığını ifade eden Oral; yakın zamana kadar glokal olmanın öneminden bahsedildiğini ancak, artık ürün tedariğinde globalliğin, serviste ise lokalleşme zamanı olduğunun altını çizdi.

Hız, Esneklik ve Yenilikçilik formülünü uygulayabilenler kazanacak

Sürekli değişen iklim koşulları ve globalleşen dünyada, müşteri taleplerinin büyük hızla değiştiğine değinen Nuşin Oral, gelecekte hayatta kalmak isteyen perakendecilerin hızlı, esnek ve yenilikçi olmalarının şart olduğunu söyledi. Dünya liginde oynamak isteyen Türk perakendecilerinin mutlaka stratejiler doğrultusunda hareket etmeleri gerektiğini belirten Oral; “Gelecekte global arenada rekabet edebilmek ve müşterilerimizin memnuniyetini sağlayabilmek için hızlı, esnek ve yenilikçi olmanın yanı sıra, konsolide olmalı, globalleşmeli, ölçeği yakalamalı, en büyükler arasında yerimizi almalıyız” dedi.

Stéphan Garelli: “İş dünyası son yılların en önemli değişimini yaşıyor”

IMD Dünya Rekabetçilik Merkezi Diretörü Stéphane Garelli, 1987"den bu yana yayımlanan ve konusunda dünyanın en saygın çalışması olarak adlandırılan “Dünya Rekabet Yıllığı”nın başında bulunan ve 13 yıl süresince Dünya Ekonomik Forumu"nun yöneticiliğini de yapan Garelli, AMPD Perakende Zirvesinde yaptığı sunumda, rekabetin altın kurallarını anlattı.

Garelli, yakın zamana kadar Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Japonya"nın sahip olduğu 580 milyonluk nüfus ile sınırlı olan dünya pazarının bugün 10 kat büyüdüğünü belirtti. Gelişen pazarların önemine dikkat çeken uzman, 700"ün üzerinde Çin şirketinin şu anda Afrika"da bulunduğunu söyledi.

İş dünyasının artık verimlilik mantığından büyüme mantığına geçtiğini ve hızlı adaptasyon süreci için kompleks iş modellerinin yalınlaştırılması gerekliliğinin altını çizen Stéphane Garelli, “Şirketler değer zincirlerinde müşterilerine rol vererek, maliyetleri düşürebilir, hız kazanabilir ve ürünlerini kişiselleştirebilirler.” dedi.

“Başarı bir talih meselesi değildir, bir plan meselesidir. Kazananların ellerine daha fazla fırsat geçmez. Onlar, fırsatları yaratırlar.” Robin Sieger

Londra merkezli Sieger Danışmanlık"ın kurucu başkanı olan Robin Sieger, strateji yenilikleri ve başarı kültürünün yaratılması yoluyla, bireylerin ve organizasyonların potansiyellerini açığa çıkarmaları ve ilerlemeye dönüştürmeleri konusunda uluslararası çalışmalara imza attı. “Natural Born Winners” isimli 60 ülkede satılan ve 11 dile çevrilen, satıldığı tüm ülkelerde en çok satan kitaplar arasında yer alan çalışmanın yazarı olan Sieger, alanında toplam üç kitap yazdı.

Robin Sieger, AMPD  Perakende Zirvesi"nde katılımcılarla, zor zamanlarda başarı ve kazanma potansiyelini geliştirmek üzerine, pratik ve kolay uygulanabilir kavramlar üzerine yaptığı söyleşide; “Kahramanlık potansiyelimiz, hayatımız boyunca hiç sınanmayabilecek bir şeydir. Öte yandan cesaret, hepimizin sahip olduğu ve her gün kullanmamız gereken bir niteliktir ve sürekli kullandığımızda kayda değer bir ilerleme sağlamaya başlarız.” dedi.