Gündem


Diyarbakır-İstanbul seferine çıkan Pegasus Havayollarına ait yolcu uçağının 10 Nisan 2007'de kaçırılmasıyla ilgili olarak yargılanan sanık Mehmet Gökşingöl'ün "ceza sorumluluğunun olmadığı" yönünde rapor verildi.

Edinilen bilgiye göre, Gökşingöl'ün "ceza sorumluluğunun olup olmadığının" tespiti için 2-14 Mayıs 2008 tarihleri arasında yatırıldığı Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, raporu mahkemeye gönderdi.

Toplam 7 doktorun imzasının bulunduğu sağlık kurulu raporunun "psikiyatrik özgeçmiş" başlığı altında, Gökşingöl'ün, son olarak suç tarihinde olmak üzere, son 7-8 yılda her gün yaklaşık 2 sigara şeklinde esrar kullandığı bildirildi.
Gökşingöl'ün, "birkaç yıldır gördüğü birtakım rüyalardan etkilendiği ve bu rüyaların gerçekleştiğini ifade ettiği" belirtilen raporda, "Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI)" testinde "kaygılı ve savunucu olan Gökşingöl'ün, kişiler arası ilişkilerde sorun yaşadığı, narsistik öğeler barındırdığı, kendisine odaklandığı, kendisini farklı gösterme ve görme çabası içinde olduğu ve çevresindekilere güvenmekte zorlandığının saptandığı" kaydedildi.

Raporda, Gökşingöl'de "grandiyöz (büyüklük hezeyanı) da belirlendiği" kaydedildi. Raporun "tartışma" bölümünde, şu ifadelere yer verildi:
"Gökşingöl'ün suç öncesi, esnası ve sonrasındaki tutum ve davranışları, verdiği ifadeler, tanık ifadeleri göz önüne alındığında, suç tarihinde ve halen 'madde (cannabis) kullanımına bağlı psikotik bozukluk' denilen psikiyatrik hastalığın etkisinde olduğu, işlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılayamadığı ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin önemli derecede azalmış olduğu, dolayısıyla ceza sorumluluğunun olmadığı tıbbi kanaatine varılmıştır."

Öte yandan, Çubuk Asliye Ceza Mahkemesi, halen tutuklu bulunan Gökşingöl'ün, İstanbul Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesinde cezai ehliyetinin tespiti açısından 3 hafta süreyle gözetim altına alınmasına karar verdi.

İddianamede, sanık Mehmet Gökşingöl'ün, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "ulaşım araçlarının kaçırılması", "hürriyeti tahdit ve çalışma ve iş güvenliğinin ihlali" suçlarından 6 aydan 19 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.