Efsanevi müzisyen Paul McCartney, BBC'ye yaptığı açıklamada, telif hakkı yasasında önerilen değişikliklerin, müzisyenlerin ve sanatçıların geçimini sağlamasını imkânsız hale getirebilecek "kopya" teknolojiye olanak sağlayabileceğini söyledi.
İngiltere hükümet, hak sahipleri vazgeçmediği sürece yapay zeka geliştiricilerinin, modellerini geliştirmek için yaratıcıların içeriklerini internette kullanmalarına izin verecek bir yasa değişikliğini değerlendiriyor.
McCartney, Laura Kuenssberg ile yaptığı nadir bir röportajda, "Biz Liverpool'da çocukken sevdiğimiz bir iş bulduk, ama aynı zamanda faturaları da ödüyorduk" dedi ve önerilerin yazarlar ve sanatçılar için teşviki ortadan kaldırabileceği ve "yaratıcılık kaybına" yol açabileceği konusunda uyardı.
Hükümet, yaratıcılara "gerçek kontrol" ve şeffaflık sağlayan bir telif hakkı rejimi aracılığıyla hukuki kesinlik sağlamayı amaçladığını söyledi.
PARAYI ALAN NEDEN YESTERDAY’İ OTURUP YAZAN KİŞİ OLMASIN?
Beatles'ın hayatta kalan iki üyesinden biri olan McCartney şöyle konuştu:
"Genç erkekler, kızlar geliyor ve güzel bir şarkı yazıyorlar, şarkının sahibi onlar değil ve şarkıyla hiçbir ilgileri yok. İsteyen herkes onu çalabiliyor. Gerçek şu ki, para bir yere gidiyor... Birisi para alıyor, öyleyse neden bu Yesterday'i oturup yazan adam olmasın?"
HÜKÜMETİN YAPAY ZEKA VE TELİF POLİTİKASI
Hükümet şu anda yapay zeka şirketlerinin, metin veya veri madenciliği için kullandıkları takdirde telif hakkına saygı göstermeden çevrimiçi olarak erişilebilen materyalleri kullanmalarına izin verecek teklifler üzerinde görüş alışverişinde bulunuyor.
Üretken yapay zeka programları, çevrimiçi olarak metin, resim veya müzik gibi büyük miktardaki verilerden madencilik yapar veya öğrenir ve sanki bir insan tarafından yapılmış gibi hissedilen yeni içerikler üretir.
Öneriler sanatçılara veya yaratıcılara "hak rezervasyonu" adı verilen, yani vazgeçme olanağı tanıyacak.
Ancak planın eleştirmenleri, tek bir yazarın veya sanatçının binlerce farklı yapay zeka servis sağlayıcısına içeriklerinin bu şekilde kullanılmasını istemediğini bildirmesinin veya tüm internette çalışmalarına ne olduğunu izlemesinin mümkün olmadığına inanıyor.
Sanatçıların içeriklerinin kullanılmasına izin vermeleri için alternatif bir teklif, bu hafta yargıç Barones Kidron tarafından Lordlar Kamarası'na sunulacak.
MÜZİK ENDÜSTRİSİ TEHLİKEDE
Müzik endüstrisi kuruluşu UK Music'in CEO'su Tom Kiehl, "Hükümetin, yapay zeka firmalarının sanatçıların, bestecilerin ve müzik şirketlerinin müziklerini izinleri olmadan kullanmasını kolaylaştırmak için telif hakkı yasasını değiştirme planları, müzik endüstrisini büyük bir riske sokuyor. Bu, ekonomiye halihazırda 120 milyar sterlinden fazla katkıda bulunan yaratıcı sektöre karşı çılgın bir kumar olur ve hükümetin kendi büyüme hedeflerine ters etki yapar.
Yaratıcıların yapay zeka sistemleri tarafından eğitilmekten etkin bir şekilde 'vazgeçebileceklerine' dair hiçbir kanıt yok ve bu görünürdeki taviz, müzik sektöründe çalışanlara hiçbir güvence sağlamıyor." dedi.
BEATLES'IN SON ALBÜMÜ YAPAY ZEKA İLE YAPILDI
2023 yılında McCartney ve diğer Beatle üyesi Ringo Starr, John Lennon'ın bıraktığı bitmemiş bir demo'dan vokalleri çıkarmak için yapay zekayı kullanarak Now and Then adlı yeni bir şarkı ürettiler.
Beatles'ın son albümü olarak duyurulan şarkı, geniş çapta övgü topladı ve iki Grammy ve bir Brit ödülüne aday gösterildi.
82 yaşındaki McCartney, Fransa, İspanya ve Brezilya'da sahne aldıktan sonra Londra'daki O2 Arena'da son bulduğu Got Back turnesini yakın zamanda tamamladı.
patronlardunyasi.com