Patronlar


Pasaport Kanunu tasarısı üzerinde çalışan Alt Komisyon'un raporuna göre, kırmızı yani diplomatik pasaport alacaklar arasına Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, Başbakan yardımcıları ve bakanlar ile ana muhalefet partisi genel başkanı da eklendi.
 
Bu düzenlemeyle uygulama ilk kez yasaya girmiş oldu. Meclis üyesi olmayan bakanların kırmızı pasaport almasına ilişkin düzenleme ise tasarı metninden çıkarıldı. Bu durumda, meclis dışından atanacak bakanlar, kırmızı pasaport taşıyamayacak.
 
'Yeşil pasaport' olarak bilinen 'hususi damgalı pasaportlar' ile ilgili düzenlemeyle de bu pasaportu alacaklar, 'birinci derecedeki daire başkanları ve dengi' ile sınırlandırılıyor.
 
Vatandaşların kullandığı ve kamuoyunda 'lacivert pasaport' olarak bilinen 'umuma mahsus pasaportlar' ile ilgili bazı değişiklikler de yapıldı.
 
Bu pasaportlar 18 yaşından küçükler için en az 1 yıl, en fazla 5 yıl; 18 yaşından büyükler için en az 1 yıl, en fazla 10 yıl geçerli olmak üzere tanzim edilecek.
 
Diplomatik pasaportların düzenlenmesi ve geçerlilik süresinin uzatılmasında yurtiçinde Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü, yurtdışında ise büyükelçilikler yetkili olacak.