Çevre


Kenan GÜRBÜZ                                                                                                                                                          

A Tipi mesire alanı statüsünde olan Muğla Ula'daki Sessiz Kent ünvanlı tatil beldesi Akyaka'da Muğla Valiliği’nin bir kuruluşu olan Muğla’ya Hizmet Vakfı, kıyıları ve piknik alanlarını şezlonglarla tamamen kaplayarak kampı ticari alana dönüştürmesi üzerine Akyaka sahillerinde sık sık MUÇEP Gökova Meclisinin çağrısı ile bir araya gelerek yürüyüşler düzenleniyor.

Bölge sakinlerinin ve tatilcilerin yıllardır mesire alanı olarak kullandığı bölgeye Muğla'ya Hizmet Vakfı ve Ula Belediyesi tarafından çok sayıda şezlong konulması, mahalleli ve çevrecilerin tepkisini çekiyor.  Akyaka’da STK’lar Muğla'ya Hizmet Vakfı ve Gökova Orman İşletme Şefliği hakkında, kıyı kanununa ve orman kampı işletme planına aykırı faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuşlardı.

TATİLCİLER “PARALI ŞEZLONG” UYGULAMASINI, “KAMP SANDALYESİ” İLE DELDİLER

Dünyaca Ünlü Sakin Kent Akyaka’da Ula Belediyesi plajdaki şezlongların 2’sini 200 TL’den tatilcilere kiralıyor. Sahilde özel bir otele ait plajda ise şezlongların bir tanesi 125 TL’den kiraya veriliyor. Tatilciler ise plajların halka ait olduğunu belirterek, sık sık tepkilerini gösteriyorlar. Kıyıların kullanımının ücretli hale getirildiği Datça, Bodrum, Marmaris ve Akyaka’da vatandaşlar, “Kıyılar Halkındır Kiralanamaz” protestoları düzenliyorlar. Tatilciler ve vatandaşlar Ula Belediyesi tarafından 2 şezlongun 200 TL’ye kiralandığı Sakin Kent Akyaka’da paralı şezlong uygulamasını, marketlerden satın aldıkları kamp sandalyeleri ile plajlara oturarak deldiler. Akyaka, sahiline kamp sandalyeleri oturan onlarca tatilci ve Akyaka sakinleri, denize girdikten sonra havlularını attıkları kamp sandalyelerin üzerine uzanarak güneşleniyorlar. Bazı tatilcilerin ise kamp sandalyelerine oturarak, kıyıda piknik yaptıkları gözlendi.

BELEDİYE BAŞKANI CANER: BAŞKA GELİRİMİZ YOK                                                                                                                 

Ula Belediye Başkanı Mehmet Caner ise Akyaka plajı için Milli Emlak Müdürlüğüne 2024 yılında yılda 1 milyon 400 bin TL ödediklerini, 2025 yılında ise 2 milyon 400 bin TL ödeyeceklerine işaret ederek,"Plajda 6 personel çalışıyor. 2 şezlongu 200 TL'ye veriyoruz tatilcilere. Plajdan kazandığımız para Milli Emlak'a ödediğimiz kirayı zor karşılıyor. Bu kirayı karşılamak için şezlong ücreti almak zorundayız. Bizim Belediye olarak gelir getiren başka mülkümüz ve sahilimizde yok" dedi.

MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YÖNETMELİĞE KARŞI AÇTIĞI DAVAYI KAZANMIŞTI

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından sahillerin daralmasına ve bu bölgelerdeki alanların özel mülkiyet haline gelerek yapılaşmaya açılmasına imkân sağlayacak “Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik” değişikliğinin iptali için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi de tüm bu uygulamaların Muğla’nın doğası ve çevresine büyük zararlar vereceği, sahillerin yapılaşmaya açılması ile turizmin zarar göreceği gerekçesiyle hukuki mücadele başlatmıştı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan dava dosyasında bu uygulamanın anayasaya aykırı olduğu belirtilirken, "Türkiye’de kıyılar, Anayasanın 43. Maddesi ve Medeni Kanun’un 715. Maddesine göre devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerdir. Bu yerlerin herhangi bir zümre veya kişi mülkiyetine verilmesi mümkün değildir.  Kıyılar toplumun her kesimi için eşit, karşılıksız kullanılan ortak alanlar olmak zorundadır" ifadeleri yer aldı.

Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava sonucunda Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Muğla Büyükşehir Belediyesi kararla ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verilmişti: “Sahillerimizin daralmasına, bazı alanların özel mülkiyet haline gelerek yapılaşmaya açılmasına yol açabilecek Yönetmelik değişikliğine karşı açtığımız davaya Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Muğla'mızın geleceği için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

BODRUM’DAKİ PROSTESTOLAR

Bodrum’da kıyı ve plaj işgallerine karşı Bodrum Kent Konseyi Ekoloji Ve Bodrum Kimliği İnisiyatifi, plajların halkın ücretsiz kullanımına açılması için mücadele ediyor.

Bodrum’da özel sektöre kiralanan plajlarda, Aktivistler  ellerinde; “Plaj işgaline hayır”, “Denizde eşkiya var”, “Denizlere özgürlük” gibi dövizler taşıyor  “Kıyılar halkındır, işgal ettirmeyiz”, “Plajlar halkındır, halkın kalacak” sloganları atıyorlar. Bodrum’daki protestolara zaman zaman plajların halkın kullanımına açılmasını isteyen esnaflarda destek veriyorlar.

MUĞLA’NIN EN POPÜLER  HALK PLAJLARI

Muğla’ya gelen tatilcilerin tercih ettiği en popüler halk plajları ise şunlar: Bodrum : Kumbahçe Halk Plajı, Turgutreis Halk Plajı, Bitez Halk Plajı, Ortakent Halk Plajı, Bitez Plajı, Akyarlar Koyu ,Gümbet Halk Plajı, Gündoğan Halk Plajı, Türkbükü Halk Plajı, Dalaman: Sarsala Halk Plajı, Kille Halk Plajı, Datça: Karaincir Halk Plajı, Hastanealtı Halk Plajı, Orcey Otel Önü Plajı, Palamutbükü Halk Plajı, Taşlık Halk Plajı, Marmaris: İçmeler Halk Plajı, Fethiye:  İnlice Halk Plajı, Milas: Güllük Halk Plajı, Ören Halk Plajı, Boğaziçi Halk Plajı, Ortaca: SARÇED Halk Plajı, Ula :Akyaka Halk Plajı ,Köyceğiz:  İztuzu  ve Ekincik Plajları.

EN FAZLA MAVİ BAYRAK ANTALYA’DA

Dünyada en fazla uluslararası çevre ödülü “Mavi Bayrak”a sahip kent unvanını koruyan Antalya, doğası ve sürdürülebilir turizm hizmetiyle misafirleri cezbediyor. Antalya'da geçen yıl 229 olan Mavi Bayraklı plaj sayısı bu sene 231'e çıktı. Muğla bölgesinde ise toplam 112 Mavi Bayraklı plaj, 10 Marina, 5 bireysel yat ve 3 turizm teknesi bulunmaktadır. Muğla 112 plaj ile iller bazında Türkiye’de 2. 10 Marina sayısı ile 1. Sırada yer alıyor.

Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi’nin açıkladığı 2023 ödüllerine göre, İspanya’da 629, Yunanistan’da 617, Türkiye’de ise 551 plaj, 23 marina, 14 turizm teknesi ve 10 bireysel yatta Mavi Bayrak dalgalanacak. Dünyada en fazla uluslararası çevre ödülü “Mavi Bayrak”a sahip kent unvanını koruyan Antalya, her yıl milyonca turistin tercihi arasında yer alıyor. Aydın’ın Didim ve Kuşadası ilçelerinde 35 mavi bayraklı plaj bulunuyor.

ÇEVRECİLERİN HEDEFİNDEKİ MUÇEV’LE İLGİLİ AÇIKLAMA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sahil ve koyların işletme haklarının ihalesiz olarak Muğla Çevre Koruma Vakfına (MUÇEV) verildiği iddiasının gerçek dışı olduğunu açıklamıştı.
Yapılan açıklamada, Türkiye Çevre Vakfının (TUÇEV) 2001 yılında Bakanlık bünyesinde kurulduğu, çevre değerlerinin korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalara katkı sağlayan örnek bir sivil toplum kuruluşu olduğu bilgisi verilmişti.
MUÇEV’in ise TUÇEV’in alt kuruluşu olduğu, yüzde 50 hissesinin TUÇEV’e, yüze 50 hissesinin Muğla Valiliğine ait olduğu belirtildi.

MUÇEV’in, bugüne kadar yaptığı faaliyetlerle kıyı ve sahillerdeki işgallere son verdiği, çevre ve deniz temizliğini gerçekleştirdiği, plajları vatandaşların ücretsiz olarak kullanmasını sağladığı aktarılan açıklamada, “Sahil ve plajlardaki bütün kiralama işlemleri kanun ve mevzuata uygun şekilde izinler alınarak yapılmaktadır. İhale süreçleri şeffaf şekilde yürütülmektedir. İddiaya konu olan sahil ve koyların işletme haklarının ihalesiz olarak MUÇEV’e verildiği iddiası gerçek dışıdır, asılsızdır.” ifadelerine yer verilmişti.