Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi'nin öncülüğünde yapılan yeni bir araştırma ya göre, pankreasta bulunan iyi huylu tümörler olan insülinomaların tespitinde zehirli bir kertenkelenin tükürüğü işe yaradı
PANKREAS TÜMÖRLERİ UZUN YILLAR TESPİT EDİLEMEDİ
Pankreasın insülin üretiminden sorumlu hücrelerinde zamanla oluşan bozulmalar nedeniyle meydana gelen insülinoma isimli tümörlerin tespitinde uzun yıllardır başarı elde edilemedi.
Fakat bilim insanlarının geliştirdiği Exendin-PET taraması sayesinde insülinomaların yüzde 95’inin tespit edilebildiği görüldü. Bu oran mevcut PET taramalarında yüzde 65 civarındayken, BT ve MRI taramalarıyla birleştiğinde yüzde 13 daha fazla tümör tespiti sağlıyor.
İnsülinomalar, pankreasın beta hücrelerinden kaynaklanan ve aşırı insülin üretimi nedeniyle kan şekerini düşüren iyi huylu tümörlerdir. Bu tümörler vücutta ciddi enerji kaybına, bayılmalara ve uzun süre teşhis gecikmelerine yol açabilir. Mevcut yöntemlerde, tümörün yerinin belirlenmesi çok zor olduğundan, cerrahlar pankreasın çeşitli bölümlerini keserek tümörü bulmaya çalışır. Bu ise pankreasın büyük kısmının kaybına neden olabilir.
GİLA CANAVARININ TÜKÜRÜĞÜ İŞE YARADI
Boncuklu kertenkele veya Gila canavarı olarak da bilinen kertenkelenin tükürüğünde bulunan bir madde sayesinde Exendin-PET taraması, insülinomalarla etkileşimi kullanılarak geliştirildi.
Bu madde, GLP1 reseptörüne bağlanarak tümörleri tespit edebiliyor. Bu yeni teknoloji sayesinde insülinomaların lokalizasyonunu son derece hassas bir şekilde belirliyor ve cerrahilerin başarı oranının da artmasını sağlıyor. Bu yeni tarama yöntemiyle tespit edilen tümörler başarılı şekilde ameliyat ediliyor ve hastaların da iyileşme oranı artıyor.
GEÇMİŞTE CERRAHLAR TÜMÖRÜ BULANA KADAR PANKREASI KESİYORDU
Hollanda 'daki Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Martin Gotthardt, “Geçmişte, cerrahlar tümörü bulana kadar pankreasın bölümlerini kesmeye başlardı. Eğer sonuna kadar giderlerse, tüm pankreas yok olurdu. Pankreas olmadan yaşayabilirsiniz, ancak şiddetli diyabetle mücadele edersinz ve sürekli olarak kan şekerinizi yönetmeniz gerekir. Bu nedenle, acilen daha iyi bir taramaya ihtiyaç vardı.” dedi.
"TÜM TARAMALARIN YERİNİ ALABİLECEĞİNE İNANIYORUZ"
Çalışmanın ilk yazarı Marti Boss ise araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi:
“Bu rahatsızlığa sahip kişiler düşük kan şekeri nedeniyle çok az enerjiye sahip oluyor ve sıklıkla bayılıyorlar. Bu çok zorlu bir hastalık. Hastaların teşhis alması genellikle uzun zaman alıyor. Kan testleri yapabiliyoruz ancak bir tümörün neden olup olmadığını veya nerede bulunduğunu doğrulayamıyorlar. BT, MRI ve PET gibi çeşitli taramalar mevcut ancak her zaman insülinomaları göstermiyor. Yeni taramanın diğer tüm taramaların yerini alabileceğine inanıyoruz.”
Araştırmacılar, Exendin-PET taramasının kliniklerde standart bir test haline gelmesi için çalışmalarını titizlikle sürdürüyor.
patronlardunyasi.com