Türkiye Bankalar Birliği(TBB) Başkanı Ersin Özince, Türkiye'nin finansal sektörün büyütülmesi ve derinleştirilmesi çabası içerisinde olduğunu belirterek, "Türkiye'de finansal sektörün temel kurumları ve piyasaları önemli ölçüde tamamlanmış, kurallar uluslararası düzenlemelere büyük ölçüde yaklaşmıştır." dedi.
TBB Başkanı Ersin Özince, TBB ve Uluslararası Finans Enstitüsü(IIF)'in oratklaşa düzenlediği "Türev Ürünler ve Finans Piyasası:Ürün ve Pazarların Genişlemesi" başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, son çeyrek yüzyılda ekonomik gelişmelere damgasını vuran başlıca olayların, uluslararası ekonomik ilişkilerin çok hızlı gelişmesi, ülkeler arasında artan işbirliği, sermaye hareketlerinin hızlanması ve hacim olarak artması, teknolojik yenilikler, enerjinin kazandığı önem ve finansal piyasalardaki işlem hacminin artması olduğunu ifade etti. Bu gelişmelerin dünya genelinde ekonoik performansı olumlu etkilediğini belirten Özince, şöyle konuştu: "Büyüme hızlanmış,yeni kaynaklar ekonomik faaliyete katılmış,ticaret hacmi büyümüş, rekabet ve verimlilik artmış, enflasyon ve faiz oranları düşük düzeylere gerilemiştir. Büyüm ve kalkınma arzusuna rağmen kaynak kısıtı ile karşılaşan lişmekte olan ülkelerin performansı gelişmiş ülkelere göre çok daha yüksek olmuştur.
Ekonomik prformansın iyileşmesinin finans piyasalarını da etkilediğine işaret eden Özince, finansal piyasaların büyüdüğünü ve derinleştiğini anlattı. Özince, finansal sektörün uluslararası entegrasyon sürecinin en yoğun olarak yaşandığı sektörlerin başında yer aldığını kaydetti. Uluslararası ekonomik ilişkiler arttıkça, risklerin çeşitlendiğine, büyüdüğüne ve daha bulaşıcı ir hale geldiğine dikkat çeken Özince, ülkelerin kendilri dışındaki gelişmelerden kolaylıka etkilenir olduğunu söyledi. Piyasalarda yaşanan belirsizlikleri ve artan riskleri daha iyi yönetmek isteyen finansal kurumların yeni teknikler ve ürünler geliştirdiğini dile getiren Ersin Özince, bu ürünlerden bir tanesinin de türev piyasalar olduğunu kaydetti. Özince, türev piyasaların döviz, faiz gibi ektörde oluşan fiyatlardan emtia fiyatlarına kadar çok geniş alanda risklerin daha iyi yönetilmesine yardımcı olduğunu aktararak, geleceğin daha iyi öngörülmesini sağlayan diğer tüm faktörler gibi türev piyasaların da finansal sektöün büyümesine oumlu katkı yaptığını ifade etti.
Ersin Özince, Türkiye'nin finansal sektörün büyütülmesi ve derinleştirilmesi çabası içerisinde olduğunu belirterek, "Türkiye'de finansal sektörün temel kurumları ve piyasaları önemli ölçüde tamamlanmış, kurallar uluslararası düzenlemelere büyük ölçüde yaklaşmıştır." dedi. Özince, yakın dönemdeki gelişmelerin klasik hizmetlerin ve ürünlerin yanında türev ürünlerin kullanılmasını da gerekli kıldığını ifade ederek, SPK önderliğinde İMKB, İstanbul Altın Borsası, Vadeli İşem ve Obsiyon Borsası'nın faaliyetleri sayesinde türev ürünler ve türev piyasalarda yapılan işlem, takas ve faaliyetler açısından kısa sürede olumlu bir gelişme gerçekleştirildiğini, ancak bu hacmin henüz küçük olduğunu söyledi.
TBB Başkanı Özince, bundan sonraki süreçte temel yaklaşımın türev piyasaların sağlıklı işleyişine ve gelişmsine katkıda bulunacak çabanın gösterilmesi olması gerekitğini savundu. Özinc finans kuruluşlarının, şirketlri ve bireylerin bu piyasalarda işlem yapmalarının yönlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Özince, bu konferansın bu amaca hizmet ettiğini de sözlerine ekledi.
İstanbul/Cihan