Patronlar


Erdemir'i çok sıkı bağladık geleceğini kayıt altına aldık 
 
 
Erdemir'de istihdamla ilgili olarak, yüzde 95’in korunması şartı var. İhaleyi alan, şimdiki yönetimin yatırım programını, öngörülen zaman içinde tamamlayacak. Şimdi bu görevleri veriyorsunuz ve şirketi satıyorsunuz. Alıcının yönetimi, nasıl daha fazla üretim yaparım; nasıl daha fazla ihracat.

Özelleştirilen Türk Telekom'da personelin, diğer kamu kuruluşlarına nakil olma hakları var. Bir de ayrıca bu personel içinde emekliliği hak edenler, emekli olmaları halinde emekli ikramiyelerinin yüzde 30 fazlasını alacaklar. Bu çok iyi bir imkan. Emekliliğe zorlama gibi bir prosedür söz konusu değil
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, kamuoyunda çok tartışılan Erdemir özelleştirmesi için, 'Bu tür bir özelleştirmede, belki sıkıntılı olarak adlandırılabilecek ölçüde sıkıya bağladık. Yüzde 46'lık azınlık hissesiyle Erdemir’in geleceğini büyük ölçüde kayıt altına aldık, kurallarını, ilkelerini belirlemiş olduk' diyor.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, son günlerde kamuoyunda Erdemir'e ilişkin endişeleri giderecek açıklamalarda bulundu. Kilci, Erdemir özelleştirmesini çok sıkı bağladıklarını belirterek, Erdemir'i alacak özel sektör şirketinin bunu kendi büyük şirketi içinde birleştirecek ve Erdemir'i belirli bir ölçekte tutarak kâr transferi gerçekleştirmesinin mümkün olmadığını belirtirken, "Yüzde 95 istihdam şartı var. Şu andaki Erdemir yönetimi, yönetim programını öngörülen zaman içerisinde tamamlayacak. Şimdi bu görevleri verip satıyorsunuz. Alıcının yönetimi (nasıl fazla üretim yaparım?)'a yönelecek. Sanıldığı gibi diğer birtakım yapılanmalara girmesi söz konusu olmayacak" diye konuştu. Kilci, TOBB'un da teklif verdiği ikiz kule ihalesinin önümüzdeki hafta yapılacağını hatırlatarak, ihale komisyonunun teklifleri 26 Temmuz Salı günü açacağını söyledi. Milli Piyango ve TÜPRAŞ özelleştirmesi konusunda da bilgi veren Kilci, Milli Piyango İdaresi için sektörün önünü görmesi açısından hazırladıkları yasal düzenlemenin Meclis'ten çıkmasını beklediklerini anlatarak, ihaleye çıktıktan sonra sektörel düzenlemeler yapmanın kredibilite kaybettirdiğini söyledi. Türk Telekom (TT) ihalesi ile ilgili olarak da Kilci, hiçbir resmi kurum ile tartışma yaşanmadığını belirterek, "Düzenleyici kurumlar bizim abimiz, ne derlerse o olur" dedi. Kilci, Danıştay kararını açıklamadan önce TT ihalesinde bir sessizlik dönemi yaşanacağına da dikkat çekti.

Türk Telekom A.Ş ihalesinde şu andaki durum nedir?
Bakanlar Kurulu'na götüreceğiz. Bakanlar Kurulu herhalde Pazartesi (25 Temmuz) toplanacak, ama karar verirler mi bilmiyorum. Daha sonra Cumhurbaşkanı’na gidecek ve Resmi Gazete’de yayınlanarak resmiyet kazanacak. Birinci sırada yer alan alıcıyı hisse satış sözleşmesi imzalamak için davet edeceğiz ve imzalayacağız. Ancak hisse satış sözleşmesini sonlandırmayacağız, çünkü o bazı ön koşullara bağlı. İmtiyaz sözleşmesinin neticelenmesi, Kablo TV'nin ayrılması gibi işlemlerin tamamlanması gerekecek. İmtiyaz sözleşmesini TT ile Telekomünikasyon Kurulu (TK) paraflayacak ve Danıştay’a göndereceğiz. Biz yatırımcıyla hisse satış sözleşmesini imzalayacağız. TT de TK ile imtiyaz sözleşmesini bağlayacak. Ondan sonra "sessiz dönem" yani Danıştay görüşünü verinceye kadar bekleme dönemi var. Danıştay’dan imtiyaz sözleşmesine ilişkin bir görüş geldikten sonra değişiklik ve düzenleme gerekirse, yapılacak. Eğer yoksa imtiyaz sözleşmesi geçerlilik kazanacak. Danıştay’ın normal olarak iki aylık süresi var, bazen uzatabiliyorlar. Ondan sonra paranın tahsili ve hisse satış sözleşmesinin işleme girme aşaması başlayacak. TT'nin ana sözleşmesinin değiştirilmesi gibi işlemler de var. Yeni duruma göre nasıl değiştirileceğinin taslağı hazır. Orada herhangi bir çalışma yapmayacağız ama genel ku