Patronlar


Metin Münir'in yazısı

OYAK, borcunu Erdemir temettüleriyle ödeyebilir mi?

Analistler OYAK'ın Erdemir'i satın almak için kullandığı borcun geri ödemesini Erdemir'den alacağı temettülerle yapmasını mümkün görmüyor.
Borç geri ödemesi başladığı zaman OYAK, diğer şirketlerinden aldığı temettülerin veya mensuplarından topladığı kesintilerin bir bölümünü Erdemir borcuna kanalize etmek zorunda kalabilir.
Bunun iki nedeni var.
Birinci neden OYAK'ın Erdemir'i çok pahalıya almasıdır.
Özelleştirmede Ereğli'nin tamamının piyasa değeri 3,2 milyar dolar idi. OYAK % 49 hisseye 3 milyar dolara yakın fiyat verdi.
İkinci neden Erdemir'i satın almak için kullanılan özkaynak oranının düşük, borç oranının yüksek olmasıdır. OYAK, Erdemir için bankalara yaklaşık 2,5 milyar dolar borçlandı. Erdemir hisselerini devralan Ataer Holding'in Erdemir temettülerinden başka borç ödemelerine tahsis edecek geliri yoktur.
EFG Yatırım şirketinin bu konuda yaptığı Haziran 2006 tarihli bir araştırmaya göre, "Bu temettüler borcun faizine yetebilir ancak anaparayı ödemeye yetmeyecektir."
EFG'ye göre, faizin %7 olması varsayımıyla OYAK 'ın 2017'ye kadar geri ödemesi gereken anapara ve faiz miktarı, 3 milyar 480 milyon dolardır (2008'den itibaren her yıl yılda 348 milyon dolar olmak üzere).

'Mali baskı artacak'
Erdemir'in, her yıl, net kârın %80'ini hissedarlarına dağıtacağı varsayımıyla, aynı dönemde OYAK 'ın eline geçecek tahmini temettü 1 milyar 678 milyon dolardır.
Demek ki OYAK borcunu ödemek için 2 milyar dolara yakın bir parayı başka kaynaklardan bulmak zorundadır.
EFG'ye göre bu durumda OYAK sorunu, borcu roll over ederek, yani başka bir borçla kapatarak halledebilir, "ancak uzun vadede bu, grubun üzerindeki mali baskıyı artıracaktır."
Bu konuda konuştuğum bir uzmanın sözleriyle: "OYAK 'ın sisteme 2 milyar dolara yakın para enjekte etmesi lazım, aksi takdirde borcun servisini yapamaz. Borcun ödenebilmesi için ya başka bir borçla kapatılması ya da diğer şirketlerin temettülerinden ve askerlerden yapılan kesintilerden ödenmesi lazım. Mutlaka ek kaynak ilave etmesi gerekecek."
EFG ise global bir ortağın da OYAK üzerindeki mali yükü hafifleteceğini belirtiyor.
EFG Ereğli özelleştirmesinden Özelleştirme İdaresi'ne danışmanlık yapan yatırım şirketidir.
Erdemir hisselerinin yarısı, aralarında Mittal Steel ve Arcelor'un da bulunduğu küçük hissedarların elindedir. Erdemir'in rekor bir yıl sayılan 2004'te toplam kârı 613 milyon dolar idi. Kâr 2005'te 144 milyon dolar oldu.

Eleştiri doğal hakkımız
Dava edilen yazımdaki eleştiriler bu mantığa ve hesaplamalara dayanıyordu.
Bir emeklilik fonunun, geri dönüşü uzun vadeye bağlı, en az on yıllık bir perspektif içinde yarattığı gelirle borcunu ödemesi mümkün görünmeyen bir şirketi satın alması, izlenebilecek en akıllı yatırım politikası değildir.
Özellikle Türkiye gibi devalüasyonlara düçar bir ülkede, yüksek oranda döviz cinsinden borçlanmak aşırı riskli olabilir. Nitekim sendikasyonun daha birinci yılı tamamlanmadan liranın zayıflaması OYAK 'ın borcunu TL cinsinden üçte bir oranında artırdı.
Doğaldır ki isteyen şirket, kim ne yazarsa yazsın, istediği yatırımı yapabilir. Ama söz konusu halka açık bir şirketse (Erdemir) ve alıcı da devlet tarafından vergi imtiyazlarıyla donatılmış bir emeklilik fonuysa (OYAK) bizim de eleştirmek doğal hakkımızdır.

Milliyet