Otomobil


Murat KAYA

Otomobil ve hafif ticari araçlarla ilgili yayınlanan 2024 yılı Ocak-Ekim dönemi satış grafiğinde 750 bin 935 otomobil satıldığı bilgisi yer aldı. Sektör temsilcileri, bu otomobillerden yaklaşık 300 bininin ÖTV muafiyetli, engelli aracı olarak satıldığını açıkladı. Sadece Ekim ayında satılan 75 bin 662 otomobilin ise yarısı ÖTV muafiyetli olarak sahiplerine teslim edilmişti. 

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

ÖTV muafiyetli araçların satışında yaşanan patlama, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı yeni tedbirler almaya itti. Adalet ve İçişleri bakanlıkları, Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yaptı ve değişiklikler bugün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlülüğe girdi. 

KULLANIM ŞARTLARINDA SINIRLAMA

Yeni yönetmelikte, yüzde 95 altındaki sağlık raporuyla satılan ve özel donanım eklenen araçları engelli kişiler dışındakilerin kullanması yasaklandı. 

Bir başka düzenleme de, araçları kendisi kullanması mümkün olmayan yüzde 95 üzerindeki engellilerin araçlarına geldi. Normalde engellinin birinci derece yakınları bu araçları rahatça kullanabiliyordu. Yeni yapılan düzenlemeyle, aracı kullanacak kişilerin tescil belgesinde belirtilmesi zorunlu oldu. Yani aracı engelli yararına kullanacak kişilerin isimlerinin ruhsatta yazması şartı getirildi. Üstelik engelli kişi araçta olsa bile, ruhsatta ismi yazmayanlar aracı kullanamayacak. Engelli kişi, yanında çalıştırdığı kişilere de kullanım izni verebilecek ancak onların da isimlerinin ruhsatta yazması istenecek. 

TRAFİKTE YAKALANIRSA ÖTV’Sİ İSTENEBİLİR

Yönetmeliğe göre, engelli araçlarını engelli kişi dışında kullanan ve tescil belgesine işletmeyenler hakkında defterdarlığa bildirim yapılacağı belirtildi. Yani trafikte yakalanan engelli aracını kullanan kişinin yetkisi yoksa, bu durum il defterdarlığına bildirilecek ve ÖTV’siz alınan aracın ÖTV’sinin tahsilatı yoluna gidilecek. 

ÖTV’SİZ LİMİTE ZAM YOLDA

2025 yılına ÖTV muafiyetli araç limiti, yüzde 43,93'lük yeniden değerleme oranıyla 2 milyon 290 bin 293 TL'ye yükselecek. Bu da engelli vatandaşların daha üst segment araçları ÖTV'siz satın alabilmelerine olanak sağlayacak. Sektör yetkilileri, 2.3 milyon TL'lik limite kadar araç almayı hedefleyen önemli bir kitle olduğunu belirtiyor.

ENGELLİ ARACI FİYATI NASIL HESAPLANIYOR?

Engelli vatandaşlar, ÖTV muafiyeti ile araç satın alırken yüzde 44,44'e varan indirimlerden yararlanabiliyor. ÖTV muafiyetli aracın fiyatı hesaplanırken, öncelikle aracın vergiler dahil satış fiyatından yüzde 20 KDV düşülüyor.

Daha sonra, KDV'siz fiyattan ÖTV bedeli çıkarılıyor ve son olarak kalan tutara tekrar KDV ekleniyor. Örneğin, 1 milyon 591 bin 200 TL'lik bir araç, ÖTV muafiyeti ile 884 bin TL'ye satın alınabiliyor.

patronlardunyasi.com