Kültür-Sanat


Edanur AKTÜRK AYKOL

Osmanlı'nın önde gelen aydınlarından olan ve yaptığı resimlerle ünü dünyaya duyuran Osman Hamdi Bey'in yaptığı Bursa Ulu Cami Önü tablosunun açık artırmaya çıkacağı aylar önce duyurulmuştu.

BEKLENEN OLDU, TABLO 20 MİLYON’A SATILDI

Osman Hamdi Bey'in fırçasından çıkan 1879 tarihli eseri Paris’te Dupont Müzayede Evi’nde açık artırmaya çıktı, beklenildiği gibi 20 milyon TL’ye alıcı buldu.

Osman Hamdi Bey’in tuval üzeri 60 x 42 cm ebatlarındaki yağlıboya eserinde sağ üstte imza ve tarih yer alıyor. Sanatçının üslubunun en önemli örneklerinden biri olarak gösterilen tablo, özel bir koleksiyonda yer almaktaydı. Aynı zamanda İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin kurucusu Osman Hamdi Bey’in tablosu 16 Kasım’da görücüye çıkmıştı.

Müzayedenin resmi sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımda tablo her şey dahil 571 bin 500 €’ya (20 milyon 824 bin 682 TL) satıldığı duyuruldu.

YENİ SAHİBİ PORTAKAL AİLESİ Mİ OLDU?

Öte yandan sosyetenin tanınmış simalarından Maya Portakal Bitargil’in paylaşımı kafaları karıştırdı.

Beyoğlu’ndan paylaşım yapan Maya Portakal Bitargil, söz konusu tabloyu paylaşıp ‘Birazdan…’ notu düştü. Portakal Bitargil sonrasında da ‘450k euro hızlı sonuç’ (16 milyon 396 bin 357 TL) diyerek yine tablonun karesini paylaşarak tablonun satıldığını duyurdu.

Antika uzmanı, iş insanı Rafi Portakal’ın kızı Maya Portakal Bitargil’in, Portakal Sanat ve Kültür Evi’nde aktif pozisyonu var. 
Sanata meraklı Maya Portakal Bitargil’in tabloyu satın mı aldığı, yoksa ilgisinden kaynaklı süreci yakından takip mi ettiği merak konusu oldu.

OSMAN HAMDİ BEY KİMDİR?

Osman Hamdi Bey, Tanzimat Dönemi’nin yetiştirdiği bir Osmanlı aydını; resim, arkeoloji, müzecilik, sanat eğitimi gibi kültür-sanat yaşamının farklı alanlarında, bir ömre ancak sığdırılabilecek zenginlikte ve çeşitlilikte katkıları olmuş bir kişilik.

Ardında bıraktığı miras, ölümünden 100 yıl sonra bile sanatçıların, bilim insanlarının eserlerinde, kurumlarımızda, müzeciliğimizde yaşamaya devam ediyor. O, her zaman gündemin ön sıralarına oturmayı, dikkati çekmeyi, sesini duyurmayı, hararetli tartışmaların konusu olmayı başarıyor.

OSMAN HAMDİ DİYİNCE AKILLARA KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ GELİR

Osman Hamdi Bey'in ikinci 'Kaplumbağa Terbiyecisi' eseri Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi'nin "Türk Resmini İzlemek" kalıcı sergisine geçtiğimiz mart ayında katıldı. Sanatçının 1907 tarihli aynı temadaki bu ikinci eseri, Pera Müzesi'nde sergilenen ilk versiyonunu da Suna ve İnan Kıraç vakfı tarafından satın alınmıştı.

Osman Hamdi Bey’in bir diğer tablolarından "Yeşil Cami Önü" isimli eseri de 13 milyon 509 bin liraya 2016 yılında alıcı bulmuştu.

patronlardunyasi.com