Edanur AKTÜRK AYKOL
Tanzimat dönemi sanatçılarından Osman Hamdi Bey'in 1879 tarihli II. Murad Cami tablosu geçtiğimiz aylarda Paris’teki Dupont Müzayede Evi’nde 571 bin 500 €’ya (20 milyon 824 bin 682 TL) satıldı.
#video_9517579#
Tablonun adı yıllardır ‘Bursa Ulu Cami Önü’ olarak bilinirken, fotoğraf sanatçısı Neslihan Sağır Çetin, gerçeği ortaya çıkardı.
OSMAN HAMDİ BEY’İN II. MURAD CAMİ TABLOSUNU CANLANDIRDI
Eserin resmedildiği mekânın Bursa Ulu Cami değil de ‘II. Murad Cami’ olduğunu söyleyen sanatçı Sağır Çetin, tabloyu yeniden canlandırarak fotoğrafladı. Böylece eserde 146 yıldır bilinen yanlış sanatçı tarafından düzeltildi.
"AMACIM DİKKAT ÇEKMEK"
Yıllar önce başta Osman Hamdi Bey tabloları olmak üzere dünyaca ünlü ressamların eserlerini, resmedildiği mekanlarda aynı kostüm ve materyaller ile canlandırıp fotoğraflamaya başlayan fotoğraf sanatçısı Neslihan Sağır Çetin, “Bir fotoğrafın çekim hazırlığı yaklaşık 2 ay sürebiliyor. Gerekli materyalleri, o zamana ait eşyaları bulmak oldukça zahmetli ve zor oluyor. Elimden geldiğince en iyisi yapmaya çalışıyorum. Osman Hamdi Bey’in söz konusu eseri çeşitli mecralarda Bursa Ulu Cami Önü olarak biliniyor. Ancak fark ettim ki burası Bursa Ulu Cami değil de II. Murad Cami önü. Yanlışlığı ilk orada fark ettim ve düzeltmek için fotoğrafla canlandırmaya karar verdim. Amacım bilinen yanlışlığı düzeltmek ve dikkat çekmek” diye konuştu.
OSMAN HAMDİ BEY KİMDİR?
Osman Hamdi Bey, Tanzimat Dönemi’nin yetiştirdiği bir Osmanlı aydını; resim, arkeoloji, müzecilik, sanat eğitimi gibi kültür-sanat yaşamının farklı alanlarında, bir ömre ancak sığdırılabilecek zenginlikte ve çeşitlilikte katkıları olmuş bir kişilik.
Ardında bıraktığı miras, ölümünden 100 yıl sonra bile sanatçıların, bilim insanlarının eserlerinde, kurumlarımızda, müzeciliğimizde yaşamaya devam ediyor. O, her zaman gündemin ön sıralarına oturmayı, dikkati çekmeyi, sesini duyurmayı, hararetli tartışmaların konusu olmayı başarıyor.
patronlardunyasi.com