Akkök Şirketler Grubu'na bağlı olarak akrilik elyaf alanında dünya genelinde yüzde 10 pazar payına sahip Aksa Akrilik'in borsadaki ortaklarından 500 küçük yatırımcı şirket kötü yönetildiği için dava açmaya hazırlanıyor.
Aksa'nın Akkök Grubu'nun amiral gemisi olan nitelikli bir şirket konumunda bulunduğunu ancak, hakkettiği gibi yönetilmediğini iddia eden küçük ortaklar, hem Türk Ticaret mahkemelerinde, hem de uluslararası platformda hak arayışına girecek. Aksa'ya üç yıl önce İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndan (İMKB) hisse alarak ortak olan emekli deniz astsubayı Çetin Ganioğlu, "Dolar bazında zararım var, Türk lirası bazında ise aldığım fiyattan işlem görüyor. Şirketi yüzde 38 pay ile yöneten Akkök Ailesi Aksa'yı halka satmış ama projelerini halka anlatamıyor. Şirketi kötü yönetiyorlar. Dava açacağız ve konuyu uluslararası platforma taşıyacağız" dedi.
Kurumsal yönetime önem verilmiyor
Dün 65.6 milyon YTL kârla tamamladığı dokuz ayın bilançosunu paylaşmak için küçük ortaklar ile aracı kurumların da katıldığı bir toplantı düzenleyen Aksa Akrilik, yatırımcılara bir dokundu bin ah işitti. Aksa'nın dünyadaki yüzde 10 pazar payı, 6 yıldaki 234 milyon dolara ulaşan kârı, değeri 400 milyon doları aşan entegre üretim tesislerinin bulunduğu arsasına rağmen İMKB'nin en ucuz hisselerinden biri olduğunu belirten küçük ortaklardan Çetin Ganioğlu, şunları söyledi:
"Aksa, kötü yönetim nedeniyle hak ettiği değeri bulamıyor. Şirket ne kadar kâr açıklarsa açıklasın borsada değeri yükselmiyor ve küçük yatırımcı zararda. Bu şirketin Yalova'daki arsası 400 milyon dolar yapıyor. Borsadaki değeri 280 milyon dolar. Şirketi halka satmışlar ama projelerini halka anlatamıyorlar. 1991'de Aksa alan yatırımcının 1.000 doları 30 cente düştü. 2000'de 1.000 dolarlık Aksa alanın parası 300 dolara düştü. Bu şirket 1996'da 6.40 centti. 6 yılda 234 milyon dolar kâr var, bugünkü fiyatı 2.7 cent. Endeks bazında 1990'da 0.164 centti, şu anda 0.100. 16 yıllık dönemde dolardaki değer artışı dikkate alınırsa 1.000 dolar 30 cente düştü. Bankalar hariç 216 sanayi şirketi arasında defter değeri açısından en ucuz 6. şirket. Ama ciroda 23., özsermayede 15. büyük şirket. Kurumsal yönetim ilkelerine önem vermiyorlar. Yabancı yatırımcı da almıyor."
Kasasında 250 milyon dolar var
"Aksa'nın kasasında 250 milyon dolar para var ama piyasaya algılatamıyorlar" diyen ve sıkıntının profesyonel yöneticilerden değil Akkök Ailesi'nden kaynaklandığını iddia eden Ganioğlu, "Halka açık olan ve olmayan iştirakleri var. Halka açık olmayan iştiraklerinin durumundan küçük yatırımcı bilgilendirilmiyor. Basını ve küçük yatırımcıyı küçük görüyorlar. Şirketin değeri de kârı ve pazar payı oranında artmıyor" dedi. Aksa'nın borsada Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre 6.000 yatırımcısının olduğunu ifade eden Ganioğlu, "İki yıl önce yazılı başvuruda da bulundum. Ama artık 500 küçük yatırımcı biraraya gelerek Türk ticaret mahkemelerine ve uluslararası mahkemelere başvurup şirketleri kötü yönettikleri için dava açacağız" diye konuştu.
Akkök Ailesi'nin hisse satarak Akmerkez gibi yerler kurduklarını söyleyen Ganioğlu, yöneticilere “Keşke siz de hisse alabilseydiniz, o zaman en az bizim kadar bağırırdınız” diye seslendi. Belli bir çizgi dışına çıkmamak kaydıyla eleştirilere her zaman açık olduklarını ve şirketin piyasa değerinin yükseltilmesi konusunda üzerlerine düşeni yapacaklarını belirten Aksa Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, "Teknolojimizin dünyada örneği az. Bu teknolojimizle büyümeye devam edeceğiz" dedi.
Küçük yatırımcı sordu, yöneticiler cevapları
* Yönetim kurulunda küçük hissedarı temsilen bir kişinin görevlendirilmesini istiyoruz: Yönetim kurulunda küçük yatırımcıyı temsilen Nevzat Ayaz ve Hasan Denizkurdu görev yapıyor.
* Şirketin piyasa değeri yükseltilsin: Üzerimize düşeni yapacağız.
* İştirak şirketlerinde kârı ne zaman göreceğiz: Akenerji'nin 3 aylık performansı oldukça iyi. Ak-Al küçülme yaşadı ama artık kârlı hale geldi. Akron'un satılması planlanıyor. Tüm iştirakler ve şirkete etkileri mercek altında.
Elif Batu Yener/Referans