Finans


ABD’nin ithalat tarifesi planlarının yarattığı ekonomik belirsizlik altını büyük bir hızla 2.942 dolarlık tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkardı. Uzmanlara göre altında daha fazla yükseliş potansiyeli bulunuyor. Ancak son dönemde ‘hız sınırı’nın aşılması kısa vadede fiyatları dizginleyebilir.

FED ALTINI DURAKSATTI

Fed Başkanı Jerome Powell’ın şahin yorumlarının bu yıl daha yavaş faiz indirimi görüşlerini güçlendirmesi nedeniyle Ons altında bu haftaki 2.942 dolar rekorundan gelen satışlarla dan 2.885 dolar seviyesine geriledi. Analistler ons altın için burayı bir destek seviyesi olarak görüyor ve Buranın kırılması halinde 2.840 dolara doğru bir hareket olabileceğini söylüyor.

FİZİKİ DENGESİZLİKLER ÇÖZÜLÜYOR

MKS PAMP SA’da metal stratejisi başkanı Nicky Shiels, fiyatların 3.200 dolara doğru yükselebileceğini ancak fiziksel altın dengesizliklerinin çözülmesinin yakın vadede düşüşe işaret edebileceğini söyledi. Uzman ayrıca, Şirketinin 2025 için ortalama fiyat tahmininin 2.750 dolarda kalacağını ve tahminleri yukarı yönlü revize etme niyetinin olmadığını söyledi. Tarifelerle ilgili durumun netleşmesiyle rallinin potansiyel olarak hafifleyeceğine işaret eden bir diğer nokta ise mücevher talebinin yüksek altın fiyatları nedeniyle baskılanması ve kilit pazarlar olan Hindistan ve Çin’de indirimlerin sunulması olarak gösteriliyor.

PARALARIN ZAYIFLAMASI MERKEZ BANKALARINI YAVAŞLATIR

Ekonomim'den Evrim Küçük'ün haberine göre, BofA Securities’e göre, gelişmekte olan piyasa merkez bankaları, ABD gümrük vergileri nedeniyle yerel para birimlerinin zayıflaması durumunda altın alımlarını azaltma riskiyle karşı karşıya.

Uzmanlara göre. teknik açıdan bakıldığında, altın şubat ayının başından beri göreceli güç endeksinin aşırı alım bölgesinde yer alıyor. Ve altın 3.000 dolara giden yılda bir dirençle karşılaşabilir.

3.000 DOLAR HALEN RADARDA

Altın için orta ve uzun vadede yükseliş beklentileri korunuyor. ING, hazırladığı raporda, altını 3000 dolar sırının üzerine taşıması beklenen nedenleri şöyle sıraladı:

-Trump güvenli liman talebini teşvik ediyor. Gümrük vergileri kaynaklı Daha yüksek enflasyon ve daha yavaş ekonomik büyüme riski getiren tarifeler, altın gibi güvenli liman varlıklarına olan talebi teşvik ediyor.

-Merkez bankaları hala külçe açlığı çekiyor. jeopolitik gerginlikler ve ekonomik iklim onları güvenli liman varlıklarına yönelik alım yapmaya itecek.

- ETF’lere giriş artabilir: Jeopolitik belirsizlik, ya da ABD’de daha faiz indirimi gibi etkenler budan sonra ATF girişlerini artırabilir.

- Fed kesintileri destek olur: Fed’in gevşemeye giden yolu daha önce beklenenden daha yavaş olsa bile, yıl boyunca politikasını gevşetmeye devam edecek. Fed’in bu yılın ikinci yarısında faiz oranlarını iki kez düşürmesi bekleniyor.

patronlardunyasi.com