Patronlar


Güngör Uras'ın yazısı

Döviz ve enflasyondak i artışı abartmak zarar veriyor

İnsanlar ekonomideki o lumlu gelişmeleri olağan kabul ediyor da, olumsuz gelişmeler paniğe yol açıyor. Olu msuz gelişmeler "abartılıyor".

Dolar önce 1.3 YTL 'den 1.7 YTL'ye yükseldi. Şimdilerde 1.5 YTL'den işlem görüyor.
Ucuz dövize dayalı ucuz ithalattan kaynakl anan talep enflasyonuyla nisan ve mayıs aylarında fiyatlar yükselmeye başlamıştı. Bir yanda dünya emtia fiyatlarınd aki artış, öte yanda döviz fiyatındaki yükselme haziran ayında üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüksek çıkmasına yol açtı.
Tabii ki döviz fiyatının 1.3 YTL'den 1.5 YTL'ye tırmanışı önemlidir. Tabii ki, aşağıya inmekt e olan enflasyonun tırmanışa geçmesi önemlidir.
Ama unutulan, döviz fiyatının ve enflasyonun nereden n ereye geldiğidir.
2002-2003-2005 yıllarında dolar fiyatı bugün yüksek bulduğumuz 1.5 YTL'ler dolayında (hatta ü zerinde) dolaşıyordu. 2002 yılında ÜFE yüzde 30.8 oranındaydı. 2003 yılında yüzde 13.90, bir yıl sonra yüzde 13.80 oldu.

İnerken ses çıkmı yordu
Döviz fiyatı ve enflasyon aşağıya inerken ülkede tabii ki iyi şeyler oldu.
Ama şimdi döviz fiyatı ve enflasyonun iki-üç yıl önceki çizgiye çıkar gibi olmasını iş âlemine ve halkımıza bir felaket olarak anlatmak ne ö lçüde doğrudur?
- İşadamları döviz fiyatının 1.3 YTL'den 1.5 YTL'ye yükselmesi karşısında, "Battık, batıyoruz" havasına girer ve de işlerini küçültmeye, işçi çıkarmaya, işçi ücretlerini kısmaya çalışırsa, bunlar ekonomide daralm aya daha da kötüye gidişe yol açmaz mı?
- Bu halk yıllık yüzde 60 oranında fiyat artışlarında yaşadı. Bugün en flasyon yüzde 10'u aşar diye panik havası pompalanıyor. Bu halk yüzde 10'un altında enflasyonu sadece 2005 yılın da yaşayabildi.
Tabii ki 2006 yılında enflasyonun yüzde 5 dolayında kalması çok iyi olurdu. Ama piyasaya enfl asyon korkusu pompalayarak fiyat artırmak için fırsat bekleyenlere yeşil ışık yakmak halka kötülük etm ek değil midir?

Üretmeden k urtuluş yok
- İşverenlerimiz istikrar tedbirlerine uyum arayışında istihdam kıstı. İşçi alınmıyor. İşçi ücretle rine uzun süredir önemli zam yapılmıyor. Çalışanlar işlerini kaybetmemek için seslerini çıkaramıyor. Kayıt içindeki